Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană avertizează Croaţia cu sancţiuni

Comisia Europeană va sancţiona Croaţia dacă nu îşi modifică legislaţia privind aplicarea mandatului european de arestare.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 18 Septembrie 2013, 11:00

Comisia Europeană va sancţiona Croaţia pentru refuzul său de a abroga dintr-o lege o derogare care limitează valabilitatea mandatului european de arestare, excluzând perioada conflictului ex-iugoslav.

Cu doar trei zile înainte de aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, la 1 iulie, parlamentul de la Zagreb a exclus din aplicabilitatea mandatelor europene delictele produse anterior datei de 7 august 2002, punând astfel la adăpost faptele comise în timpul războiului sârbo-croat.

Derogarea a motivat, de fapt, respingerea de către autorităţile croate a unei solicitări de extrădare a unui fost responsabil al serviciilor scerete iugoslave, suspectat de implicare în uciderea unui disident croat în 1983, în apropiere de München.

Audio: Croaţia ar putea fi primul stat european în cazul căruia s-ar activa o clauză de salvgardare.

Marţi, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding a reafirmat, într-o conferinţă de presă, că autorităţile de la Zagreb au fost avertizate să nu facă acest lucru.

Mai mult, Bruxelles-ul a ameninţat cu sancţiuni încă de la sfârşitul lunii trecute şi a decis să treacă la acţiune din cauza lipsei de progrese în acest dosar, în pofida angajamentelor Zagreb-ului de a se conforma solicitărilor europene.

"Croaţia a început, după ce a obţinut toată încrederea, să abuzeze de această încredere chiar din ziua în care a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar în acest moment Uniunea are capacitatea, are obligaţia, mai bine zis, de a aplica legea europeană şi, după cum bine ştiţi, justiţia este oarbă în astfel de cazuri", a spus Viviane Reding.

Comisarul Viviane Reding a precizat că sancţiunile vor fi impuse în urma efectelor produse de clauza de salvgardare cuprinsă în Articolul 39 din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, după consultarea statelor membre.

Între măsurile care ar putea fi luate de Comisia Europeană împotriva Croaţiei s-ar putea număra blocarea intrării în Spaţiul Schengen, anularea subvenţiilor sau amânarea angajamentelor financiare.

Conform procedurii, Bruxelles-ul va iniţia, cel mai probabil, miercuri acţiunea de consultare a statelor membre, care au obligaţia de a răspunde în zece zile, deşi executivul comunitar nu e obligat să ţină cont de opiniile exprimate.

Ulterior, Comisia va propune măsuri executorii pentru încălcarea de către Croaţia a Tratatului de aderare.

Croaţia ar putea fi, astfel, primul stat european în cazul căruia s-ar activa o clauză de salvgardare.