Comisarul european Corina Crețu: politica de coeziune dă rezultate
Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, spune că politica de coeziune dă rezultate şi a apreciat că ea este necesară şi trebuie să rămână puternică chiar şi după 2020.
Articol de Arina Petrovici, 08 Octombrie 2016, 09:19
Comisia Europeană a publicat rezultatele unei evaluări independente privind investiţiile Uniunii Europene, efectuate în perioada 2007-2013.
În baza politicii de coeziune, în intervalul menţionat, s-au investit 346,5 miliarde de euro.
Principalele succese ale evaluării perioadei 2007-2013 sunt un milion de locuri de muncă înfiinţate, reprezentând o treime din crearea netă de locuri de muncă din întreaga UE în acest interval şi un produs intern brut suplimentar de 2,74 de euro pentru fiecare monedă investită din pachetul 'politici de coeziune', adică un PIB suplimentar estimat la 1.000 de miliarde de euro până în 2023.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a subliniat că politica de coeziune dă rezultate şi a apreciat că ea este necesară şi trebuie să rămână puternică chiar şi după 2020.
De fapt, această politică a adus beneficii economiilor tuturor statelor membre şi a le-a sprijinit în perioade dificile din punct de vedere financiar.
Au fost realizate investiţii în aproape 400 de mii de IMM-uri şi întreprinderi nou înfiinţate, politica de coeziune fiind un pilon al agendei UE pentru creştere economică şi locuri de muncă.
Concret, această politică a contribuit la crearea a peste 100 mii de locuri de muncă în Germania, la sprijinirea a 21 de mii de întreprinderi nou înfiinţate în Suedia şi a aproximativ 3.900 de proiecte de cercetare în Ungaria, precum şi la modernizarea a peste 630 de km de drumuri în Letonia, în principal în cadrul reţelei transeuropene de transport.
Dar, relevă Comisia Europeană, evaluarea rezultatelor politicii pentru perioada 2007-2013 a contribuit şi la identificarea punctelor în care aceasta poate fi îmbunătăţită, şi anume orientarea către rezultate şi performanţă, utilizarea instrumentelor financiare ori dezvoltarea urbană durabilă.
În cadrul punerii în aplicare a programelor pentru perioada 2014-2020, Comisia, care se confruntă cu noi provocări urbane, precum necesitatea de a integra migranţii, caută tot mai mult să implice părţile interesate din oraşele europene, autorităţi locale, ONG-uri sau parteneri de afaceri în elaborarea politicilor urbane ale Blocului Comunitar, fie prin intermediul unor parteneriate în cadrul agendei urbane a Uniunii, fie prin dialog direct cu primarii.