CE: ratificarea cât mai rapidă de către UE a Acordului de la Paris
Comisia Europeană doreşte ratificarea cât mai rapidă de către UE a Acordului de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.
Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Iunie 2016, 10:16
Comisia Europeană doreşte ratificarea cât mai rapidă de către UE a Acordului de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.
O propunere în acest sens a fost înaintată Parlamentului şi Consiliului European.
La 12 decembrie 2015, 195 de state ale lumii au adoptat la Paris primul acord universal şi cu caracter obligatoriu din istorie pe tema combaterii schimbărilor climatice.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Considerat istoric, acest document a pus bazele unui plan global de acţiune pe termen lung, care să nu permită creşteri ale temperaturii pe glob cu mai mult de 2 grade Celsius faţă de nivelurile anului 1990, urmând ca o nouă ţintă să scadă la 1,5 grade.
Potrivit Comisiei Europene, acest acord nu poate intra însă în vigoare decât dacă va fi ratificat sau aprobat formal de cel puţin 55 de ţări care generează împreună cel puţin 55% din emisiile globale cu efect de seră. Cei mai mari producători de astfel de emisii sunt China, SUA şi UE.
Comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, a spus:
"Suntem determinaţi să profităm de acest moment şi să asigurăm ratificarea şi implementarea rapidă a acestui acord istoric. Propunerea pe care o lansăm demonstrează angajamentul nostru de a conduce tranziţia globală către o energie curată şi construirea unei economii moderne, sustenabile şi mai prietenoase cu mediul înconjurător".
Acum doi ani, prin adoptarea cadrului de acţiune pentru climă şi energie, UE a decis deja reducerea cu 40% a emisiilor poluante până în anul 2030, bineînţeles, faţă de nivelul lui 1990.
Acum, Comisia doreşte ca în lunile următoare să propună statelor membre ţinte precise de reducere a emisiilor în transporturi, agricultură şi construcţii.
În viziunea Comisiei, Acordul de la Paris este o oportunitate de modernizare a economiei europene şi de creare de noi locuri de muncă, are efecte pozitive asupra investiţiilor, competitivităţii, economiei circulare, economia bazată pe reciclarea şi refolosirea deşeurilor, cercetării, inovării şi energiei curate. În acord cu concluziile summitului G7 din luna mai, Comisia cere ratificarea cât mai rapidă a Acordului de la Paris.
O dată aprobat formal de Parlamentul European şi de Consiliu, instrumentul de ratificare al acordului va fi trimis secretarului general al ONU. În paralel, documentul va trebui ratificat şi de parlamentele statelor membre.