CE "nu va accepta o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor"
Reacția a venit imediat după ce organizația Greenpeace a acuzat Executivul de la Bruxelles că a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protecție a sănătății și a mediului.
Articol de Arina Petrovici, 04 Mai 2016, 09:10
Comisia Europeană și-a exprimat regretul față de neînțelegerile provocate de o scurgere de informații confidențiale despre acordul transatlantic de liber-schimb, aflat în curs de negociere cu Statele Unite, și a susținut că nu va accepta niciodată o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor și a mediului în blocul comunitar.
Reacția Comisiei Europene a venit imediat după ce organizația non-guvernamentală ecologistă Greenpeace a acuzat Executivul de la Bruxelles că a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protecție a sănătății și a mediului.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Greenpeace susţinea că a aflat aceste lucruri după ce a citit nu mai puţin de 248 de pagini de documente confidențiale, ce cuprind aproximativ două treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb, ce va fi încheiat între Uniunea Europeană și Statele Unite.
Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a dat asigurări că “Uniunea Europeană nu va semna niciodată vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecție al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecția mediului. Acordurile comerciale nu vor schimba legile europene privind organismele modificate genetic sau producția în deplină siguranţă a cărnii de vită ori mainera de a ne proteja mediul.
Dna Malmstrom a promis că nu va fi ea cea care va relaxa normele şi a subliniat că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace “nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor” aflate în derulare, ci “doar pozițiile de negociere ale fiecărei părți”.
Nu în ultimul rând, comisarul a explicat că un acord încheiat de Uniunea Europeană nu poate schimba legislația decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi – a insistat oficialul european.
Amintim că Uniunea Europeană și Statele Unite negociază de trei ani un acord, al cărui obiectiv este eliminarea barierelor vamale și de reglementare în relațiile lor comerciale bilaterale, dar inițiativa se lovește de o puternică rezistență în societatea civilă, care se teme de impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, a sănătății sau a mediului.
Chiar săptămâna trecută, premierul francez Manuel Valls a avertizat că proiectul de tratat de liber-schimb transatlantic “nu va putea fi încheiat” dacă nu garantează menținerea “nivelului de exigență” al Franței în materie de sănătate și de mediu.