CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi record
Comisia Europeană a sancţionat opt bănci cu amenzi de peste 1,7 miliarde de euro pentru că s-ar fi înţeles şi ar fi manipulat indici de dobândă.
05 Decembrie 2013, 14:21
Investigaţia Comisiei Europene a scos la iveală faptul că 8 instituţii creditoare internaţionale s-ar fi asociat în perioada 2007-2010 şi au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi.
Deutsche Bank a primit amenda cea mai mare , respectiv 725,3 milioane de euro.
Sancţionată cu peste 445 de milioane de euro este şi banca franceză Societe Generale, se arată într-un comunicat publicat de Comisie.
Royal Bank of Scotland, Marea Britanie, a primit o amendă totală de 391 de milioane de euro.
Amenzi mari, însă sub 100 de milioane de euro au primit şi băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup, pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Audio: Opt bănci internaţionale amendate de Comisia Europeană.
Ancheta a mai scos la iveală faptul că băncile au avut complice la neregulile pe care le-au făcut casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra.
Pentru implicarea în manipularea dobânzilor la yen, grupul cu filiale în toată lumea a fost amendat cu 247 de mii de euro.
Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, s-a arătat şocat de rezultatele anchetei.
Nu atât de manipularea indicilor LIBOR şi EURIBOR, a spus comisarul european, cât mai ales de faptul că instituţiile creditoare au făcut înţelegeri, deşi se presupune că ar fi concurente.
În context, Comisia Europeană s-a angajat să taxeze drastic astfel de practici şi să transparentizeze pieţele financiare, pentru a stimula economia.
Chiar şi aşa însă, Comisia Europeană a propus o îneţelegere prin care amenzile ar putea fi reduse cu 10 procente.
Credit Agricole , HSBC şi JPMorgan au refuzat însă această înţelegere şi sunt pasibile de noi sancţiuni.