Bloggerul saudit Raif Badawi, laureat al Premiului Saharov al PE
Soția sa, care locuiește în exil în Canada, l-a reprezentat pe laureat la Strasbourg, întrucât el se află închis în Arabia Saudită, pentru vina de a-și fi exprimat opiniile.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Decembrie 2015, 11:50
Bloggerul saudit, activist pentru drepturile omului, Raif Badawi, a primit, astăzi, din partea Parlamentului European, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015.
Soția sa, care locuiește în exil în Canada, l-a reprezentat pe laureat la Strasbourg, întrucât el se află închis în Arabia Saudită, pentru vina de a-și fi exprimat opiniile.
10 ani de închisoare, peste 200 de mii de euro amendă şi o mie de lovituri de bici – aceasta este pedepsa primită de scriitorul, bloggerul şi avocatul cu vederi liberale, Raif Badawi, în ţara sa, Arabia Saudită, după ce a fost găsit vinovat de, cităm: "insultă" la adresa islamului.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
Raif Badawi a creat în 2008, împreună cu o prietenă, ce lupta pentru drepturile femeilor, site-ul „Free Saudi Liberals”, unde militau pentru libertate religioasă şi de exprimare. În scurt timp, este arestat şi interogat despre activitatea site-ului, apoi eliberat.
Ulterior, îi este blocat contul bancar şi i se interzice să mai iasă din ţară. În 2011, site-ul său este din nou acuzat că aduce atingere valorilor religioase, în urma unui articol inofesiv despre sărbătoarea Sfântului Valentin. În 2012 statul saudit decide să-l reducă definitiv la tăcere pe Raif Badawi, după ce afirmă că „musulmani, creştini, evrei sau atei, sunt toţi egali”.
Este acuzat că a creat un site prin care pune în pericol securitatea generală şi ridiculizează islamul, precum şi de neascultare, cybercriminalitate şi apostazie, aceasta din urmă fiind pedepsită cu moartea în Arabia Saudită.
De atunci a rămas închis, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la 10 ani detenţie. Şi avocatul său a primit 15 ani de închisoare, pentru subminarea regimului, incitarea opiniei publice și ofensă adusă aparatului judiciar, iar co-fondatoarea site-ului a fost arestată pentru un simplu mesaj postat pe Twitter.
După ce președinții grupurilor politice din Parlamentul European au decis să-i acorde Premiul Saharov bloggerului saudit Raif Badawi, la sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Martin Scultz i-a cerut Regelui Arabiei Saudite să-l elibereze pe acesta şi să-i permită să își primească personal premiul.
Însă, astăzi, la Strasbourg, prestigiosul premiu, considerat adesea echivalentul european al Nobelui pentru Pace, i-a fost decernat soţiei laureatului, care trăieşte în Canada.
Din păcate, nu este prima dată în istoria Premiului Saharov când premiantul nu poate fi prezent la ceremonie. Printre mulți alții, militanta birmaneză Aung San Suu Kyi, distinsă în 1990, în timp ce se afla în arest la domiciliu, a putut să-și primească personal premiul abia 23 de ani mai târziu.