2015, un an bun pentru transportul aerian în toată UE
Faţă de 2014, numărul celor care au apelat la serviciile companiilor aeriene a fost cu aproape 5 procente mai mare.
Articol de Mihaela Mihai, 14 Octombrie 2016, 09:05
2015 a fost un an bun pentru transportul aerian în toată Uniunea Europeană.
Date ale oficiului european de statistică arată că peste 900 de milioane de oameni au călătorit cu avionul în toate statele membre.
Faţă de 2014, numărul celor care au apelat la serviciile companiilor aeriene a fost cu aproape 5 procente mai mare.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Creşterea este şi mai semnificativă în comparaţie cu anul 2009, de 22 la sută.
Eurostat anunţă că unul din patru pasageri a fost înregistrat în Marea Britanie, unde nu mai puţin de 232 de milioane de oameni au ales să călătorească cu avionul.
Urmează Germania, cu 194 de milioane de pasageri, şi Spania, 175 de milioane. Clasamentul este completat de Franţa şi Italia.
Totuşi, transportul aerian a luat cel mai mare avânt anul trecut în Slovacia, România şi Ungaria. La polul opus s-au situat Bulgaria, Austria şi Finlanda.
Statistica europeană face şi un clasament al celor mai importante aeroporturi din spaţiul comunitar în 2015, anul de dinaintea referendumului prin care britanicii au ales să se separe de Uniunea Europeană. Primul loc este adjudecat , în consecinţă, de aeroportul Heathrow, din Londra, urmat de Paris-Charles de Gaulle, din capitala franceză, şi cel din Frankfurt, Germania.
Datele confirmă importanţa pe care Uniunea Europeană îl acordă în ultimii ani aviației, văzută ca un important motor al creșterii economice și ocupării forței de muncă.
Aproape 5 milioane de persoane din spațiul comunitar lucrează în acest sector, a cărui contribuție la economia Europei este în prezent de 110 miliarde de euro.
Dezvoltarea constantă în ultimii 20 de ani se datorează liberalizării pieței interne a serviciilor aeriene. Pentru a rămâne însă performante, companiile europene din domeniu trebuie să pătrundă pe noi piețe, iar noua strategie comunitară pune accentul pe acest lucru.
Documentul, adoptat în decembrie anul trecut de Comisia Europeană, subliniază importanța unor noi acorduri cu țări și regiuni-cheie din lume.
Primii beneficiari ar fi pasagerii care ar putea călători către mai multe locuri de pe glob la prețuri accesibile.
Ar avea de câștigat apoi întreprinderile europene, pentru că legăturile la nivel mondial sunt un factor de dezvoltare a comerțului și turismului.
Strategia comunitară în domeniul aviaţiei își propune totodată să mențină cel mai înalte standarde în ceea ce privește siguranța, mediul sau drepturile pasagerilor.