Uniunea Europeană "va investi masiv în infrastructură energetică"
263 de milioane de euro vor fi distribuite pentru realizarea unor proiecte gigant transeuropene de infrastructură energetică.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Iulie 2016, 17:14
Uniunea Europeană va investi masiv în infrastructură energetică.
263 de milioane de euro vor fi distribuite pentru realizarea unor proiecte gigant transeuropene de infrastructură energetică. Propunerea Comisiei Europene a fost aprobată de statele membre.
Cea mai mare parte a fondurilor va fi alocată construcţiei de instalaţii de gaze în regiunea Mării Baltice, precum şi dezvoltării reţelei electrice europene.
AUDIO: Agenda europeana.
9 proiecte au fost alese din cele intrate în competiţie pentru a obţine finanţare prin programul „Mecanismul pentru interconectare în Europa”.
Cele mai multe îşi propun să crească securitatea energetică, să lege statele membre izolate de reţeaua electrică europeană, precum şi să dezvolte metodele de obţinere a energiei din surse ecologice.
Iată câteva dintre aceste proiecte, dintre care îi 5 aparţin sectorului gazelor, iar celelalte 4, celui electric:
- Cea mai mare parte a banilor - aproximativ 190 de milioane de euro - este subveţia pentru construcţia primului gazoduct submarin bidirecţional, pe sub Marea Baltică, prin care vor fi livrate gaze naturale în Estonia şi Finlanda.
- Bulgaria va beneficia de o alocare de 30 de milioane de euro pentru realizarea unei linii de curent electric de o sută de kilometri, în estul ţării.
- Alte 125 de mii de euro vor fi direcţionate către realizarea unui studiu privind condiţiile tehnice de funcţionare sigură şi fiabilă a reţelei electrice din statele baltice.
- Un studiu similiar va fi finanţat din bani europeni şi pentru reţea electrică din Grecia.
- Şi tot Grecia va beneficia de subvenţie pentru realizarea unei staţii de măsură şi control, ce va permite conectarea reţelei sale de transport al gazului natural la gazoductul transadriatic, aflat în construcţie în prezent.
Un comunicat al Comisiei menţionează că, pentru perioada 2014-2020, peste 5 miliarde de euro sunt alocate infrastructurii energetice transeuropene, scopul final fiind interconectarea tuturor ţările membre.
De aceea, pentru a obţine subvenţia, orice propunere trebuie să fie legată de lista de proiecte de interes comun a Comisiei, pe care figurează, în prezent 195 de obiective ce trebuie realizate.
Anul trecut, 35 de astfel de proiecte au fost finanţate cu peste 366 de milioane de euro.