Uniunea Europeană şi Canada, "acord istoric"
După patru ani de negocieri, Uniunea Europeană şi Canada au căzut de acord să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Octombrie 2013, 12:10
Uniunea Europeană şi Canda au încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute, negocierile asupra acordului de liber schimb, ceea ce va permite dezvoltarea comerţului, cu beneficii de ambele părţi.
După patru ani de negocieri, Uniunea Europeană şi Canada au căzut de acord să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume.
Vorbim de „un acord istoric”, întrucât este prima astfel de înţelegere între Uniunea Europeană şi o ţară din G8 – grupul celor mai bogate ţări ale lumii.
Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, dar înţelegerea abordează în linii mari accesul la bunuri şi servicii, transparenţa şi protecţia investiţiilor, deschiderea pieţelor publice.
Audio: Uniunea Europeană şi Canada, "acord istoric".
Practic, datorită acestui acord de liber-schimb, cele 28 de ţări din Uniunea Europeană vor putea face comerţ cu canadienii, ambele părţi benefiicind de taxe mult mai mici decât în prezent.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: "Acordul va spori investiţiile şi volumul comerţului şi va duce la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică în Uniunea Europeană şi în Canada. După intrarea lui în vigoare, experţii se aşteaptă la o creştere a schimburilor bilaterale de bunuri şi servicii cu 23%, până la o valoare de circa 26 de miliarde de euro.”
Premierul canadian, Stephen Harper, a spus, la rândul său, că ţara sa va avea, astfel, acces la o piaţă de 500 de milioane de consumatori:
"Această înţelegere a fost făcută în interesul vastei majorităţi a canadienilor. Poate că efectele sale pozitive nu se vor vedea imediat, dar pe termen lung ele sunt în afara oricărei îndoieli.
"Când acest acord va intra în vigoare, cei care furnizează, de exemplu, servicii tehnice în diverse domenii, vor avea un acces direct la piaţa europeană, ceea ce este fără precedent. La fel de important, familiile canadiene vor avea posibilitatea să cumpere mărfuri europene de bună calitate la preţuri mai mici”, a spus premierul canadian.
Deşi mai multe chestiuni au fost în divergenţă, precum cea a medicamentelor generice sau a serviciilor financiare, accesul produselor lactate europene în Canada şi deschiderea pieţei europene pentru carnea de vită canadiană, în cele din urmă Canada a acceptat să dubleze cota de brânză europeană fără taxe vamale în schimbul creşterii accesului pe piaţa europeană pentru producătorii canadieni de carne de vită.
Jose Barroso şi Stephen Harper au semnat un acord politic asupra elementelor cheie ale acordului, în perioada următoare urmând să fie finalizate o serie de aspecte tehnice şi juridice.