UE: conferinţă dedicată situaţiei de pe piaţa laptelui
De la 1 aprilie, producătorii de lapte vor fi nevoiţi să se adapteze noilor condiţii de concurenţă.
Articol de Victor Gheorghe, 10 Martie 2015, 11:07
La Strasbourg are loc, marți, o conferinţă dedicată situaţiei de pe piaţa laptelui, după eliminarea unor restricţii impuse producţiei în acest sector.
Momentul ridicării aşa-numitelor cote de lapte se apropie.
De la 1 aprilie, producătorii vor fi nevoiţi să se adapteze noilor condiţii de concurenţă.
Aceasta este tema principală a conferinţei de marți, la care va participa şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.
Punctul său de vedere este cunoscut din declaraţiile recente, potrivit cărora nu există, deocamdată, motive serioase de îngrijorare cu privire la o eventuală destabilizare a pieţei laptelui după anularea restricţiilor.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Hogan a încercat să risipească temerile micilor fermieri care se simt ameninţaţi de supraproducţia ce va apărea pe piaţă.
La aceasta se adaugă şi momentul considerat de unii total nepotrivit, în condiţiile în care embargoul rusesc este încă în vigoare.
Într-un interviu pentru Le Soir, comisarul Hogan a spus că are încredere că problemele se vor rezolva printr-un pariu câştigat cu agricultura bio şi prin cucerirea de noi pieţe de desfacere.
Mai precis, el îi îndeamnă pe fermierii europeni să se îndrepte către Asia, unde cererea depăşeşte oferta.
Altă idee sugerată de comisarul european este asocierea micilor producători şi accesare de către aceştia a fondurilor nerambursabile puse la dispoziţia unor state, aşa cum este pentru România Programul naţional de dezvoltare rurală 2014-2020.
Aceste cote au fost impuse în 1984 pentru limitarea producţiei de lapte, ca urmare a faptului că la acea vreme în comunitate existau surplusuri în ţări ca Germania şi Olanda, iar cheltuielile cu stocarea produselor erau foarte mari, de peste 40% din cât plătea în total Uniunea Europeană pentru agricultură.
Iniţial, implementarea sistemului cotei trebuia să fie doar pentru opt ani, dar ulterior s-au luat decizii repetate de extindere.
Motivele au ţinut de turbulenţele înregistrate în piaţa laptelui şi problemele sociale serioase ivite la nivelul întregii Uniuni.
Cele mai importante turbulenţe au avut loc în 2009, când producătorii din mai multe state europene au protestat în stradă faţă de preţul mic al laptelui, făcând presiuni asupra guvernelor pentru ajutoare.
În perioada ce a urmat, Comisia Europeană a decis să acorde ajutoare producătorilor de lapte pentru calma nemuţumirile şi a continuat să analizeze eventuale practici anticoncurenţiale din lanţul aprovizionării cu alimente.