"Triton", o nouă operaţiune de salvare a imigranţilor
De luni, este în vigoare o nouă operaţiune de salvare a imigranţilor, care vin mai ales din Africa, pe Marea Mediterană, cu intenţia de a ajunge pe coastele italiene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Noiembrie 2014, 12:42
Noua operaţiune a fost botezată TRITON, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, s-a încheiat precedenta, „Mare Nostrum”, cu un bilanţ pozitiv.
Potrivit ministrului italian de interne, peste 150 de mii de imigranţi – care doreau să ajungă ilegal în Europa, traversând Marea Mediterană, cu ambarcaţiuni aflate într-o stare tehnică precară şi adesea supra-încărcate – au fost salvaţi, anul trecut, datorită acestei operaţiuni finanţate de Uniunea Europeană şi de guvernul italian.
„Mare Nostrum” a fost lansată de urgenţă, în octombrie 2013, după naufragiul a două nave în care au murit peste 400 de persoane, în apropiere de insula italiană Lampedusa şi de Malta.
Audio: "Triton", o nouă operaţiune de salvare a imigranţilor.
Potrivit bilanţul prezentat la încheierea operaţiunii, pe parcursul celor 365 de zile ale "Mare Nostrum", au fost mobilizate 32 de ambarcaţiuni militare, două submarine, mai multe elicoptere şi avioane şi au fost implicaţi zilnic circa 900 de militari. Într-un an de zile, au fost efectuate 60 de transferuri cu elicopterul către spitale ale unor imigranţi, care aveau nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.
Pe lângă ajutorul de la militari, imigranţii clandestini au primit asistenţă de specialitate şi de la angajaţii Departamentului italian pentru imigraţie, de la poliţia de frontieră şi de la sute de voluntari, care lucrează pentru Fundaţia Rava, Ordinul de Malta, Crucea Roşie şi organizaţia "Salvaţi copiii".
Noua misiune TRITON mizează pe participarea a 21-a de ţări europene, însă pe un buget de aproape 3 milioane de euro pe lună, ceea ce reprezintă doar o treime din banii de care a dispus precedenta operaţiune.
Cât priveşte dotarea tehnică pentru desfăşurarea misiunilor, este prevăzută o rotaţie, deoarece navele şi aparatele de zbor puse la dispoziţie de ţări le sunt oferite operaţiunii pentru o lună.
Până acum, doar opt ţări — Finlanda, Spania, Portugalia, Olanda, Letonia, Malta, Franţa şi Islanda — s-au arătat dispuse să trimită ambarcaţiuni.
În schimb, echipele angajate în Italia pentru a ajuta la intervievarea, amprentarea şi înregistrarea imigranţilor vor fi formate din specialişti din Spania, Franţa, Finlanda, România, Elveţia, Norvegia, Germania, Olanda, Suedia, Portugalia, Austria şi Polonia.