Teme importante pe agenda de toamnă a Parlamentului European
Imigrația, combaterea terorismului, impozitele, protecţia mediului şi piața unică sunt principalele teme de pe agenda de toamnă a Parlamentului European care îşi reia activitatea.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 August 2016, 12:12
Imigrația, combaterea terorismului, impozitele, protecţia mediului şi piața unică sunt principalele teme de pe agenda de toamnă a Parlamentului European, care îşi reia, astăzi, activitatea, după vacanţă.
În domeniul migraţie, parlamentarii europeni lucrează la un mecanism permanent de împărţire între țările Uniunii Europene a refugiaţilor, care au nevoie de protecție internațională.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Anul trecut, au ajuns pe continent peste un milion de migranți din nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia. Unii sunt refugiați din calea războaielor, mai ales din Siria şi Irak, în timp ce alții aleg Europa motivați de dorința unui trai mai bun.
Aceștia din urmă - care vin în general din ţări considerate sigure din punct de vedere al securităţii, fiind de fapt migranți economici – vor fi trimişi înapoi.
Parlamentul va înființa o listă de țări de origine sigure, pentru accelerarea repatrierii acelor imigranţi intraţi ilegal în Uniunea Europeană din raţiuni strict economice.
Cât priveşte soarta celor care şi-au părăsit ţara pentru că viaţa lor şi a familiilor lor era în pericol, aceştia vor fi redistribuţi între ţările membre, care vor fi obligate să le acorde azil politic.
În domeniul lupei împotriva terorismului, Parlamentul va vota aducerea la zi a regulilor privind armele de foc, pentru a facilita controlul achiziționării și posesiei de armament.
Deputații europeni îşi propun, de asemenea, să adopte o lege, prin care să fie pedepsită inclusiv pregătirea unui act terorist, călătoria sau antrenarea în scopuri teroriste.
În plan economic, se aşteaptă ca odată cu deschiderea sesiunii de toamnă, să-şi înceapă activitatea comisia de anchetă pentru investigarea evaziunii fiscale și spălării de bani în Uniune, înfiinţată de Parlamentul European după revelațiile jurnalistice din scandalul Panama Papers.
Totodată, euro-deputaţii vor lucra la o serie de acte normative în vederea ameliorării și transparentizării impozitării companiilor multinaționale.
Iar pe protecţia mediului, în contextul scandalului Volkswagen, privind trucarea softului care indica emisiile de noxe, la Parlamentul European va începe să lucreze o comisie de anchetă, care-şi va extinde cercetarea la nivelul tuturor maşinilor produse în ţările membre.
Tot în această sesiune, este prevăzută modernizarea legislației privind detașarea lucrătorilor în alte ţări, în scopul sancţionării practicilor necinstite și a remunerării discriminatorii.