Soluţii privind limitarea risipei de alimente
Jumătate din mâncarea produsă în Uniunea Europeană ajunge la gunoi, în timp ce 79 de milioane de cetăţeni ai Uniunii trăiesc sub limita sărăciei.
Articol de Adriana Leu, 21 Iunie 2013, 14:20
După o întreagă serie de conferinţe despre problemele cu care se confrunta fermierii europeni, despre schimbările climatice şi provocările la care trebuie să răspundă crescătorii de animale, Comitetul Economic şi Social European organizează vineri o conferinţă despre mâncarea destinată consumului uman.
Eşti ceea ce mănânci şi ai tot dreptul să te aştepţi ca hrana ta să fie sigură şi sănătoasă - este ideea de la care pleacă discuţiile de vineri, când reprezentanţii Comitetului Economic şi Social vor dezbate împreună cu autorităţi locale lucrurile care ar trebui făcute pentru o hrană care sa fie mai sigură şi mai sănătoasă.
Actuala politică europeană de siguranţă alimentară are la baza o serie de principii stabilite şi actualizate în mod constant, la începutul anilor 2000.
Audio: Conferinţă despre mâncarea destinată consumului uman organizată de Comitetul Economic şi Social European.
Aceste principii prevăd transparenţa, analiza şi prevenirea riscurilor pentru populaţie, protecţia intereselor consumatorilor şi libera circulaţie a produselor sigure şi de calitate în cadrul pieţei interne şi în relaţia cu ţările terţe.
Siguranţa alimentară reprezintă o propcupare aparte a politicii agricole comune de dupa 2013, care are ca scop valorificarea potenţialului agricol al celor 27 de state membre.
De anul acesta politica agricolă comună va fi reformată pentru a ţine cont într-o şi mai mare măsură de noile provocări în domeniul securităţii alimentare şi să fie crescută productivitatea, mai ales că până în anul 2050 producţia mondială de mâncare va trebui să se dubleze, ca să se poată hrăni cele 9 milioane de persoane, la cât se estimează că va ajunge populaţia lumii.
Pe lângă toate aceste probleme, trebuie găsită o soluţie şi pentru limitarea, dacă nu eliminarea, risipei de alimente.
Cifrele oficiale arată că jumătate din mâncarea produsă în Uniunea Europeană ajunge la gunoi, în timp ce 79 de milioane de cetăţeni ai Uniunii trăiesc sub limita sărăciei şi 16 milioane de persoane depind de hrana oferită în cadrul campaniilor caritabile.
Anual, în cele 27 de state mebre, se aruncă 89 de milioane de tone de mâncare, iar în lipsa unour politici eficiente, în anul 2020 risipa de alimente va fi de 126 de milioane de tone.