Sesiunea plenară a Parlamentului European, la final
Pe ordinea de zi se află raportul anual al Consiliului către PE privind politica externă și de securitate comună în 2012 şi situaţia activiştilor Greenpeace reţinuţi în Rusia.
Articol de Adriana Leu, 24 Octombrie 2013, 11:51
Joi se încheie sesiunea plenară a Parlamentului European.
Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor, prioritățile Consiliului European care începe joi, îmbunătățirea coordonării economice între statele membre, politici eficiente pentru imigranți, dar și aplicarea de noi măsuri care să ducă la combaterea crimei organizate, a corupției și spălării de bani s-au numărat printre prioritățile Parlamentului European în această sesiune plenară.
Joi pe ordinea de zi se află raportul anual al Consiliului către Parlamentul European privind politica externă și de securitate comună în 2012, dar și decizia de luna trecuta a unui tribunal din nord-vestul Rusiei de a plasa sub detenție, pentru două luni, 30 de membri ai unui echipaj de pe o navă care aparține organizației Greenpeace.
Audio: Joi se încheie sesiunea plenară a Parlamentului European.
Activiștii, care doreau să atragă atenția asupra riscurilor de poluare a naturii pe care le prezintă platforma petrolieră rusă, au fost acuzați de piraterie, infracţiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.
Greenpeace denunță condițiile inumane în care sunt ţinuţi activiştii organizaţiei; ei fiind supravegheați permanent, ținuți în condiţii insalubre și fără acces la apă potabilă.
Joi, Consiliul și Comisia vor face declarații pe această temă.
Tot joi, Comisia Europeană va trebui să dea lămuriri despre viitorul sectorului vitivinicol din Uniunea Europeană, în condițiile în care, în urmă cu 5 ani, a avut loc o reformă în domeniu.
Anul acesta, politica agricolă comună a ocazionat mai multe modificări importante, printre care crearea unui sistem pentru autorizarea plantării de viță-de-vie și posibilitatea desfășurării de campanii de informare și promovare pe piața unică.
Cel mai nou raport în domeniul al Comisiei Europene se axează pe evoluțiile din ultimii patru ani, fără să analizeze măsurile adoptate în 2008.
O concluzie ar fi că reforma a dat producătorilor de vin mai multe opțiuni, însă i-a obligat pe cei cu indicație geografică să își revadă și să își modifice specificațiile pentru a putea respecta noile norme, măsură costisitoare.
Raportul precizează că este prea devreme pentru a ști care vor fi urmările eliminării măsurilor destinate pieței vitivinicole.
Politica Uniunii Europene din sectorul vitivinicol se axează în principal pe diversitatea și calitatea producției, cu rezultate pozitive în ceea ce privește reputația, valoarea, veniturile și menținerea calității.