Schimbările climatice, o ameninţare pentru regiunea Pacificului
Comisarul european Connie Hedegaard a precizat că Uniunea Europeană va continua să sprijine regiunea Pacificului în eforturile sale de a se adapta la schimbările climatice.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Septembrie 2013, 11:07
Marţi începe reuniunea anuală a Forumului Insulelor din Pacific, la care Uniunea Europeană este reprezentată de comisarul pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard.
Timp de două zile, lideri ai ţărilor din regiunea Pacificului vor încerca să găsească modalităţi de răspuns la schimbările climatice.
Reuniunea va fi găzduită de Republica Insulelor Marshall. Organizatorii şi-au propus să adopte chiar o declaraţie privind iniţiativele în materie de schimbări climatice, cea mai mare ameninţare pentru regiune.
Într-o declaraţie de întâmpinare a evenimentului, comisarul european Connie Hedegaard a precizat că Uniunea Europeană va continua să sprijine regiunea Pacificului în eforturile sale de a se adapta la schimbările climatice.
Audio: Comisarul pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard reprezintă UE la reuniunea găzduită de Republica Insulelor Marshall.
Europa este lider mondial în finanţarea unor astfel de acţiuni şi, în pofida constrângerilor economice severe, a reuşit furnizarea a peste 7,3 miliarde de euro, ca răspuns rapid la nevoile celor mai vulnerabile ţări în curs de dezvoltare, în perioada 2010-2012.
Pentru acest an şi pentru 2014, mai multe state membre ale Uniunii şi Comisia Europeană s-au angajat să ofere aproximativ 7 miliarde de euro, tot sub formă de ajutor.
Liderii din zona Pacificului au afirmat că schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare pentru regiune.
Statele insulare din zonă aflate la altitudine joasă sunt deosebit de expuse riscului de creştere a nivelului mării, ca urmare a schimbărilor clomatice.
În plus, în primăvara acestui an, Republica Insulelor Marshall a declarat stare de urgenţă în Insulele Nordice din cauza efectelor secetei, puse pe seama schimbărilor climatice.
Forumul Insulelor din Pacific, înfiinţat în 1971, este principala instituţie politică şi economică a regiunii Pacificului.
Misiunea oficială a acestuia este de a contribui la consolidarea cooperării şi a integrării regionale, acţionând de asemenea ca organism interguvernamental.
Organizaţia cuprinde 16 state membre, 14 ţări insulare din Pacific plus Australia şi Noua Zeelandă.