Reuniune ONU pe tema migraţiei
Europa rămâne cea mai populară regiune de destinaţie, cu 72 de milioane de migranţi în 2013. Germania şi Franţa găzduiesc cele mai mari comunităţi de migranţi.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Octombrie 2013, 10:50
La sediul ONU din New York începe joi o reuniune istorică, la nivel înalt, pe teme de migraţie şi dezvoltare.
Timp de două zile, şefi de stat şi de guvern, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, vor încerca să identifice măsuri concrete în vederea consolidării beneficiilor migraţiei atât pentru persoanele în cauză, cât şi pentru ţările de adopţie.
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström va reprezenta Uniunea Europeană la această reuniune de la New York.
Ea va ţine un discurs privind modul în care eforturile globale pot fi mai bine adaptate la noile realităţi.
Potrivit unui comunicat, comisarul european va vorbi despre necesitatea de a culege toate beneficiile pe care migraţia şi mobilitatea persoanelor le pot aduce economiilor şi societăţilor, având grijă, totodată, de respectarea drepturilor migranţilor.
Audio: Numărul migranţilor a crescut la nivel global de la 175 milioane, în anul 2000, la 232 milioane, în prezent.
Nu este de neglijat nici aspectul susţinerii financiare a programelor în domeniu.
Uniunea Europeană este lider mondial donator de asistenţă pentru dezvoltare şi va continua să ofere sprijin substanţial şi anii următori.
Între 2004 şi 2012, Comisia Europeană a angajat aproape un miliard de euro pentru mai mult de 400 de proiecte legate de migraţie.
De notat pregătirile fără precedent ale societăţii civile pentru reuniunea de la New York.
Potrivit informaţiilor oficiale, între ianuarie şi iunie, aproximativ 600 de lideri ai societăţii civile s-au întâlnit în peste 20 de evenimente regionale şi naţionale, organizate sub egida ONU.
Rezultatul a fost un plan de acţiune pe cinci ani ce se bazează pe acţiuni concrete, cum ar fi implicarea diasporei şi asociaţiilor de migranţi în proiecte de dezvoltare, parteneriate pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu, dar şi găsirea unor mecanisme de protecţie a drepturilor migranţilor, în special dreptul la muncă şi asistenţă socială.
Opinia generală este că noua realitate reclamă schimbări ale percepţiei.
Ultimele date ale ONU arată că numărul migranţilor a crescut la nivel global de la 175 milioane, în anul 2000, la 232 milioane, în prezent.
Se estimează că suma totală va ajunge la 400 de milioane până în 2040.
Europa rămâne cea mai populară regiune de destinaţie, cu 72 de milioane de migranţi în 2013.
În Europa, Germania şi Franţa găzduiesc cele mai mari comunităţi de migranţi.