Reuniune a reprezentanților din patru mari orașe europene
Cei mai mulţumiţi se declară locuitorii oraşelor unde autorităţile se implică în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor, care administrează eficient resursele.
Articol de Costin Grigore, 28 Ianuarie 2016, 10:40
Reprezentanti din patru mari orase europene se întalnesc astăzi la Sevilla în Spania, unde vor explica cum au reușit să răspundă provocarilor - economice, sociale, demografice şi de mediu - cu care se confruntă zonele urbane.
Au aplicat strategii integrate de dezvoltare, susținute financiar de Comisia Europeană, inclusiv la noi în țară.
Cele mai mari şi importante oraşe nu sunt neapărat şi cele mai bune locuri de trăit.
Rata ridicată a criminalităţii sau traficul greoi pot înrăutăţi nivelul de trai.
Cei mai mulţumiţi se declară locuitorii oraşelor unde autorităţile se implică în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor, care administrează eficient resursele, pentru a economisi energie şi bani.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Pentru că provocările economice, sociale, demografice şi de mediu sunt tot mai mari pe măsură ce oamenii migrează spre centrele urbane în speranţa unei vieţi mai bune.
De la mijlocul anilor `50 orașele europene s-au extins in in medie cu aproape 80%.
Acum cele mai mari zece orașe din Europa sunt locuite de mai mult de 57 milioane de oameni, aproape 8% din populația totală a continentului.
O nevoie tot mai mare de infrastructură, locuinţe, transport, locuri de muncă, energie, mâncare şi apă apasă pe umerii autorităților.
Așa că responsabili europeni au considerat că este nevoie de strategii integrate pe termen lung. Și le aplică deja: măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asigurarea unui transport fluent, refolosirea terenurilor industriale abandonate, extinderea zonelor verzi, refacerea cartierelor defavorizate pentru promovarea educației și a incluziunii sociale.
Modul în care au fost puse în practică aceste strategii în patru orașe europene va fi explicat astăzi la Sevilla.
Startul va fi dat de orașul gazdă, al patrulea ca mărime din Spania, care timp de mulți ani a tinut la principiul că a fi de modă veche este cel mai bine. Dar cei care vizitează acest oraș romantic acum simt că ceva s-a schimbat.
Transportul public rapid se adugă trăsurilor tradiționale, iar arta contemporană, designul și moda aduc o briză de aer proaspăt. Toate au apărut cu ajutorul unor programe de inovare socială și de promovare a spiritul antreprenorial.
Un alt oraș care are ceva de spus este Rotterdam, al doilea mare oraș din Olanda și cel mai mare port din Europa. Dar pentru o lungă perioadă de timp cartierul South Bank a fost sinonim cu sărăcia.
Era doar locul de unde oamenii plecau în America pentru a avea o viață mai bună. Acum nu mai este cazul. Noile clădiri cu o arhitectură uimitoare, teatre și restaurante dau viață locului. Și transformarea s-a produs prin așa-numita strategie a incluziunii active.
Un program ce și-a arătat deja roadele și care va continua până în 2030.
Evenimentul este organizat de Directia generală Regio a CE. Găsirea unor răspunsuri eficiente la provocările urbane are o importanţă crucială pentru realizarea obiectivelor din strategia “Europa 2020”.