Raporturile dintre justiţie şi drepturile cetăţenilor
La Bruxelles are loc o dezbatere cu tema "Este Europa noastră! Să fim activi!”, organizată de mediatorul european, Nikiforos Diamandouros.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Aprilie 2013, 10:28
La Bruxelles are loc marţi dezbaterea cu tema "Este Europa noastră! Să fim activi!”, organizată de mediatorul european, Nikiforos Diamandouros.
2013 a fost declarat "anul european al cetăţenilor”. Obiectivele sale vizează, între altele, sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu dreptul lor la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul Uniunii Europene, stimularea participării lor active în procesul de elaborare a politicilor Uniunii, precum şi stimularea unei dezbateri privind consolidarea coeziunii şi a înţelegerii între oameni.
Acesta este şi motivul pentru care mediatorul european organizează dezbaterea, care vizează raporturile dintre justiţie şi drepturile cetăţenilor.
AUDIO: Mediatorul European.
Dar mai întâi să amintim ce reprezintă şi care este rolul mediatorului european.
Această funcţie a fost creată în 1992, odată cu aprobarea Tratatului de la Maastricht al Uniunii Europene.
Mediatorul actionează ca un intermediar intre cetăţeni şi instituţiile europene.
El primeşte cereri de investigaţii sau plângeri de la cetăţeni, oameni de afaceri şi organizaţii sau de la orice persoană cu rezidenţa sau cu sediul într-o ţară membră.
Mediatorul European este numit de Parlamentul European pentru întreaga durată a unei legislaturi.
El poate investiga cazuri legate de: lipsa de corectitudine, discriminare, abuz de putere, refuzul sau lipsa accesului la informaţii, întârzieri nejustificate sau proceduri incorecte, comise de instituţii sau de funcţionari europeni.
Dacă Mediatorul European decide că este vorba despre un caz de proastă administrare, el sesizează instituţia în cauză, desfăşoară o anchetă, caută o soluţie de rezolvare a problemei şi, dacă este cazul, înaintează propuneri de recomandări, la care instituţia vizată este obligată să raspundă, în termen de trei luni.
Dezbaterea organizată, marţi, la Bruxelles, are rolul de a-i încuraja pe cetăţenii europeni să se folosească de dreptul de iniţiativă locală şi să contribuie concret la îmbunătăţirea activităţii instituţiilor europene, având această posibilitate de a se adresa mediatorului european.
În acest cadru creat de mediatorul european, Nikiforos Diamanduros, cetăţenii europeni prezenţi la dezbatere vor avea ocazia să discute cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, şi cu vice-preşedinţii Comisiei Europene, Viviane Reding şi Maroš Šefčovič.