Raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre
Comisia Europeană prezintă luni primul său raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre.
03 Februarie 2014, 14:26
Raportul pe care îl va prezenta luni comisarul european Cecilia Malmstrom va evidenţia atât diferenţele dintre statele membre – unde amploarea fenomenului diferă, la fel şi tipul corupţiei, cât şi percepţiile pe care le au cetăţenii pe de o parte şi mediul de afaceri pe de alta.
Sunt puse sub lupă inclusiv politicile anticorupţie, care de multe ori nu şi-au atins scopul şi nu şi-au demonstrat eficienţa.
Potrivit Comisiei Europene, raportul include capitole dedicate fiecărui din cele 28 de state membre, în care este descrisă situaţia generală privind corupţia, cu accent pe problemele care încă îşi caută rezolvare şi, eventual, pe bunele practici care ar putea fi preluate de autorităţile naţionale din Uniune.
Totodată, va fi prezentat un capitol tematic, care se concentrează pe achiziţiile publice şi pe felul în care sunt construite sistemele naţionale din domeniu.
Audio: Raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre.
Nu în ultimul rând, analiza include un capitol generic, al concluziilor, în care sunt descrise tendinţele legate de corupţie la nivelul Uniunii Europene.
Percepţiile asupra corupţiei ale cetăţenilor şi ale reprezentanţilor companiilor sunt prezentate pe baza a două sondaje Eurobarometru.
Este pentru prima dată când Comisia Europeană publică o astfel de analiză, atât de detaliată, care să cuprindă toate statele membre. Raportul va fi prezentat pe fundalul îngrijorărilor, în continuă creştere, ale Bruxelles-ului – ultimele calcule arată că fenomenul corupţiei produce în Uniunea pierderi economice de aproximativ 120 de miliarde de euro în fiecare an.
Reprezentanţii Comisiei spun, fără rezerve, că deşi au fost luate o serie de măsuri juridice şi politice, rezultalele rămân, în general, nesatisfăcătoare.
Statele membre, deşi au la dispoziţie instrumente de luptă, nu reuşesc să le folosească în mod egal.
Astfel de rapoarte se bazează pe date provenite de la mai multe surse, printre care mecanismul de monitorizare al Consiliului Europei, Oficiul European de Luptă Anifraudă sau chiar societatea civilă.
Un studiu recent al organizaţiei Transparency International arată că în Uniunea Europeană aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră că fenomenul corupţiei s-a agravat în ultimii doi ani.
Pentru România şi Bulgaria, raportul care va fi prezentat luni la Bruxelles vine la scurt timp după raportul MCV, care, deşi a evidenţiat o serie de progrese, exprimă în continuare şi îngrijorări, mai ales la capitolul independenţa justiţiei.
First ever #euacr EU Anti-Corruption Report presented: http://t.co/mqI5uDvqBy /JL
— Cecilia Malmström (@MalmstromEU) February 3, 2014