Propuneri legislative din pachetul privind energia curată
O serie de propuneri legislative din pachetul privind energia curată vor fi discutate, astăzi, la Bruxelles, în Consiliul Transporturi.
27 Februarie 2017, 14:06
O serie de propuneri legislative din pachetul privind energia curată vor fi discutate, astăzi, la Bruxelles, în Consiliul Transporturi.
Consiliul va desfășura, astăzi, un schimb de opinii cu privire la opt propuneri legislative incluse în pachetul privind energia curată. Propunerile se referă la eficiența energetică, structura pieței de energie electrică, securitatea aprovizionării, sursele regenerabile de energie și guvernanța, reprezentând cele cinci linii de acțiune ale strategiei privind uniunea energetică.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Miniștrii se vor concentra asupra a trei chestiuni specifice: Cum se pot obține progrese substanțiale? Cum ar trebui instituțiile să dezvolte sinergii-cheie pentru abordarea generală? Şi cum se poate valorifica în mod optim cooperarea regională pentru a facilita tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon?
De asemenea, miniștrii vor fi informați de către Comisie cu privire la progresele înregistrate anul trecut în Uniunea Europeană pentru realizarea obiectivelor energetice, în special a celor pentru 2020 în materie de energie și climă.
Pentru uniunea energetică, 2016 a fost anul crucial în care viziunea Strategiei-cadru a fost transpusă mai departe în inițiative legislative și nelegislative concrete, mai ales prin pachetul „Energie curată pentru toți europenii”, prezentat la 30 noiembrie. Uniunea în ansamblu a continuat să facă progrese importante în ceea ce privește realizarea obiectivelor uniunii energetice, în special cu privire la cele în domeniul climei și al energiei pentru 2020.
Același lucru este valabil și pentru emisiile de gaze cu efect de seră: în 2015, aceste emisii au fost reduse cu 22% sub nivelurile din 1990. Uniunea Europeană este, de asemenea, pe drumul cel bun în sectorul surselor de energie regenerabile, în condiţiile în care, pe baza datelor din 2014, ponderea energiei din aceste surse a atins 16% din consumul final brut de energie.
Statele Uniunii Europene au ratificat rapid Acordul de la Paris din decembrie 2015, ceea ce a permis intrarea în vigoare, la 4 noiembrie 2016, a primului acord universal privind schimbările climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic.