Proiectul primilor ochi artificiali, finanţat de UE
Proiectul dezvoltării de ochi artificiali a fost inclus în Programul "Orizont 2020", un program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare.
Articol de Adriana Leu, 21 August 2013, 10:37
Un proiect de construirea unor ochi artificiali care să fie folosiţi în mai multe domenii, printre care şi cel medical, a primit o finanţare de două milioane de euro.
Oameni de ştiinţă din Elveţia, Germania şi Franţa au proiectat şi construit în miniatură primii ochi artificiali curbaţi şi compuşi pe deplin funcţionali - asta după ce au studiat îndelung modul în care funcţionează ochii insectelor.
Proiectul de construire a acestor ochi artificiali prezintă un mare potenţial industrial în domeniul roboticii mobile şi al aplicaţiilor medicale.
Potrivit Comisiei Europene, în viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat în domenii în care detectarea panoramică a mişcării este primordială.
Audio:Proiectul primilor ochi artificiali, finanţat de UE.
De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi amplasat pe autovehicule, astfel încât să ajute la detectarea eficientă a obstacolelor în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor sau pentru detectarea pietonilor care se apropie prea mult de maşini şi ar putea fi accidentaţi.
Noua invenţie ar putea fi instalată şi in microvehiculele aeriene, pentru asigurarea une navigări fără coliziuni sau pentru cele utilizate în operaţiunile de salvare.
Fineţea şi flexibilitatea ochilor compuşi artifiali îi recomandă şi pentru ajutorarea persoanelor cu deficienţă de vedere, a bătrânilor sau pentru preîntâmpinarea accidentărilor copiilor. De altfel, invenţia ar putea fi integrată în nenumărate produse folosite pentru transmiterea de alerte în cazul unei posibile coliziuni.
Ochiul inspirat din natură este un obiect cilindric minuscul, cu un diametru de mai puţin de 13 milimetri şi care cântăreşte sub două grame.
În ciuda dimensiunilor extrem de reduse, ingeniosul obiect este alcătuit din peste 600 de ochi de bază dotaţi cu senzori capabili să se adapteze la numeroase condiţii de luminozitate.
Datorită importanţei pe care o prezintă pentru evoluţia societăţii, proiectul dezvoltării de ochi artificiali a fost inclus în Programul "Orizont 2020", un program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare, astfel că bugetul întregului proiect este de 2,73 de milioane de euro, dintre care 2,9 milioane din fonduri comunitare.
Video: Proiectul primilor ochi artificiali, CURVACE. Sursa: curvace.org.
The "CURVACE" project received €2 million in EU funding to develop the miniature "insect" eyes, read more at http://t.co/romDXxHyms
— fet_eu (@fet_eu) August 14, 2013