Proiectul Parchetului public european "prinde contur"
Aspectele-cheie ale instituirii unui Parchet public european sunt luate pentru prima dată în discuţie la nivel de miniştri ai justiţiei din ţările Uniunii Europene.
Articol de Victor Gheorghe, 06 Martie 2014, 10:40
Comisia Europeană salută sprijinul pe care îl primeşte de la miniştrii de justiţie din Franţa şi Germania în a deschide o dezbatere asupra unor chestiuni concrete, cum ar fi organizarea Parchetului European, repartizarea sarcinilor şi garanţiile procedurale prevăzute de această instituţie.
Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, Comisia acţionează pentru accelerarea procedurilor şi speră la un vot favorabil în plenul Parlamentului European, luna aceasta.
Un prim pas a fost făcut prin obţinerea aprobării europarlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Juridice.
Încă o dată, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a atras atenţia că un buget comun al Uniunii are nevoie de reguli comune pentru a fi protejat.
La rândul său, comisarul anti-fraudă, Algirdas Semeta, a spus că proiectul Parchetului public european prinde contur sub preşedinţia elenă a forului comunitar.
Audio: Proiectul Parchetului public european "prinde contur".
Conform proiectului Comisiei Europene, sarcina exclusivă a Parchetului public european va consta în efectuarea de cercetări şi urmăriri penale faţă de persoane învinuite de săvârşirea de infracţiuni, care afectează bugetul Uniunii.
Delegaţii procurorilor europeni vor efectua investigaţiile şi urmăririle penale în statul membru respectiv, cu ajutorul personalului naţional, prin aplicarea legislaţiei naţionale, iar acţiunile acestora vor fi coordonate de către Parchetul European, pentru a asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce este vital, în special în cazurile transfrontaliere.
Instanţelor naţionale le vor fi încredinţate revizuirea judiciară, ceea ce înseamnă că acte ale procurorilor europeni ar putea fi contestate în faţa acestora.
Parchetul European va fi o instituţie independentă, supusă controlului democratic, mai precizează Comisia Europeană.
Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată în unanimitate de către statele membre în cadrul Consiliului, după aprobarea acesteia de Parlamentul European.