Programul european "Orizont 2020", prezentat în România
Programul cadru european de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare ORIZONT 2020, urmăreşte stimularea inovării, a cercetării şi a competitivităţii la nivel european.
Articol de Adriana Leu, 04 Octombrie 2013, 10:36
Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă Máire Geoghegan - Quinn se află, pentru două zile, în România.
Înaltul oficial european va participa la o conferinţă de prezentare a Programului-cadru european de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare ORIZONT 2020.
Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă va inaugura, la Bucureşti, o expoziţie pe tema cercetării şi inovării în România.
Aceasta reuneşte cele mai importante rezultate ale cercetării româneşti din ultimii trei ani, materializate în invenţii, precum şi cele mai reprezentative proiecte finanţate din fonduri naţionale şi europene, prin intermediul Ministerului Educaţiei.
Audio: Programul european "Orizont 2020", prezentat în România.
Programul cadru european de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare ORIZONT 2020, urmăreşte stimularea inovării, a cercetării şi a competitivităţii la nivel european, pentru încurajarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.
Programul, care se va derula în perioada 2014 - 2020, beneficiază de un buget de 80 de miliarde de euro, şi îşi propune inclusiv consolidarea poziţiei Uniunii Europene ca lider mondial în domeniul ştiinţific, prin finanţarea de programe de cercetare cu impact în sănătate şi securitate alimentară, bio-economie, eficientizarea sistemelor de transport, combaterea schimbărilor climatice, utilizarea eficientă a resurselor şi edificarea unor societăţi sigure, inovatoare şi incluzive.
Comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, apreciază că este nevoie de o nouă viziune pentru cercetarea şi inovarea europeană, pentru a asigura baza unei societăţi mai inteligente şi mai durabile.
Orizont 2020 reuneşte, pentru prima dată, în cadrul unui program unic toate fondurile Uniunii Europene destinate cercetării şi inovării, concentrându-se mai mult ca niciodată asupra transformării descoperirilor ştiinţifice în produse şi servicii inovatoare care oferă oportunităţi de afaceri şi contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. În acelaşi timp, programul reduce drastic birocraţia, prin simplificarea normelor şi procedurilor pentru atragerea mai multor cercetători de vârf.