Prioritățile economice ale Uniunii şi politica energetică
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, la Strasbourg, analizează, miercuri, prioritățile economice ale Uniunii şi politica energetică.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2015, 13:02
Prima dezbatere din această dimineaţă vizează prioritățile economice ale Uniunii Europene.
Potrivit unei comunicări a Parlamentului European, eurodeputaţii i-au invitat la dezbatere pe reprezentanţii președinției letone a Consiliului și pe comisarii responsabili pentru moneda euro, ocuparea forței de muncă și piața internă.
Comisia a propus o abordare pe trei piloni pentru creștere economică, bazată pe investiții, reforme structurale și o consolidare fiscală, propunere pe care Parlamentul intenţionează să o susţină.
Deputații vor cere o mai mare implicare a parlamentelor naționale în discuțiile ce vor avea loc în cadrul Semestrului European.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
În urma dezechilibrelor economice lăsate de trecerea crizei, Uniunea Europeană a creat semestrul european, un ciclu de coordonare a politicilor economice, în care analizează în detaliu reformele bugetare, macroeconomice și structurale ale statelor membre, și le oferă recomandări pentru următoarele 12-18 luni.
Euro-deputaţii vor insista ca autoritățile naționale să urmeze aceste recomandări, având în vedere că, în 2013, doar 9% dintre acestea au fost puse în aplicare.
Parlamentarii vor face și recomandări pentru o Europă mai competitivă și mai rezistentă, în faţa unor viitoare crize, pentru o colaborare mai strânsă în integrea piețelor de capital, combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, definitivarea pieței interne de energie și eficientizarea pieței forței de muncă.
De altfel, tot astăzi, euro-deputații își vor prezenta punctul de vedere privind viitoarea Uniune energetică, într-o dezbatere cu Consiliul și Comisia, înainte ca subiectul să intre pe agenda reuniunii șefilor de stat sau de guvern, de la Bruxelles, din 19-20 martie.
După-amiază, Parlamentul European va dezbate cu înaltul reprezentant al Uniunii pentru politica externă, Federica Mogherini, asasinarea liderului opoziției din Rusia, Boris Nemțov.
Cu această ocazie, euro-deputații își vor exprima dezaprobarea față de interzicerea accesului în Rusia a deputatei europene din Letonia, Sandra Kalniete, care dorea să participe la funerariile lui Boris Nemțov.