Potențialul utilizării dronelor
De la agricultură până la arheologie, dronele au inceput deja să transforme numeroase domenii de activitate.
Articol de Costin Grigore, 01 Octombrie 2015, 10:37
Reprezentanţii mai multor Direcţii Generale ale Comisiei Europene se întalnesc astăzi pentru a evalua oportunităţile folosirii vehiculelor aeriene fără pilot pentru economia Uniunii.
De la agricultură până la arheologie, dronele au inceput deja să transforme numeroase domenii de activitate.
Evenimentul de astăzi este organizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Iniţial au reprezentat cea mai importantă inovaţie din domeniul militar, dar noi descoperiri, şi dezvoltarea sistemului GPS au făcut ca aceste aeronave fără pilot să devină tot mai accesibile.
"Acum există pe piaţă numeroase variante, inclusiv aparate mici şi ieftine ce pot fi controlate cu ajutorul telefoanelor inteligente. Este un potenţial foarte mare ce creează la fel de multe oportunităţi de dezvoltare, dar aduce şi probleme. Iar pe fondul temerilor legate de siguranţă şi securitate Comisia Europeană a început deja procesul pentru introducerea unor noi standarde mai stricte. Aceasta pentru că de anul viitor dronele ar urma să fie integrate progresiv în spatial aerian rezervat acum doar avioanelor cu pilot. Iar numărul acestora ar urma să crească exponential", spunea comisarul pentru Transport Violeta Bulc:
Dronele devin foarte populare, sunt prezente în toate ţările membre şi credem că este timpul să le abordăm într-un mod sistematic. Aşa cum am anunţat deja, dronele vor face parte din strategia pentru aviaţie (a Uniunii Europene).
În plus Uniunea Europeană vrea să susţină industria de profil de pe continent pentru a rămâne în prima linie mondială.
IMM-urile si intreprinderile nou-infiintate din acest domeniu vor primi sprijin industrial pentru dezvoltarea de tehnologii adecvate, prin programele Orizont 2020 si COSME.
Unul dintre domeniile în care dronele şi-au dovedit deja potenţialul este agricultura. Ele dau fermierilor noi modalități de a crește producţia chiar şi cu 15 procente.
Producătorii pot acum să vadă cum se dezvoltă culturile din aer, problemele de irigare la sol, inclusiv infestările parazitare care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Dotate cu senzori avansaţi, de altitudine, barometrici cu giroscop sau accelerometru, dronele sunt folosite şi la fotografiere pentru cartografiere.
Dar filmele obţinute cu aceste aeronave fără pilot sunt şi spectaculoase, aşa că sunt din ce în ce mai cerute de companii, atât pentru promovare, cât și pentru divertisment.
Un alt avantaj al dronelor îl reprezintă costul. Sunt mult mai ieftine decît elicopterele ce erau cumparate inainte pentru supravegere de departamentele de politie.
Şi acestea sunt doar câteva dintre domeniile care vor fi transformate semnificativ în următorii ani cu ajutorul aeronavelor pilotate de la distanţă. Uniunea Europeană se pregăteşte pentru ca statele membre să poată folosi pe deplin toate aceste oportunităţi.