Parlamentul European şi-a aprobat priorităţile pentru anul 2016
Prin intermediul celor trei rezoluţii, europarlamentarii şi-au expus poziţiile în perspectiva apropiatului Consiliu European pe teme economice din 17-18 martie.
Articol de Laurenţiu Văduva, 29 Februarie 2016, 10:23
Parlamentul European şi-a aprobat priorităţile pentru anul 2016 în domeniile economico-financiar, social şi în cel al dezvoltării Pieţei Unice.
Prin intermediul celor trei rezoluţii, europarlamentarii şi-au expus poziţiile în perspectiva apropiatului Consiliu European pe teme economice din 17-18 martie.
Rezoluţia iniţiată de eurodeputata Maria Joao Rodrigues cere implementarea deplină a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care poate fi folosit pentru investiţii şi reforme structurale, problema refugiaţilor şi chestiunile de securitate.
Europarlamentarii cer reducerea taxelor, urmărirea atentă a îndeplinirii recomandărilor de ţară, creşterea investiţiilor în statele cu excedente bugetare şi acţiuni hotărâte împotriva evaziunii fiscale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
"Lucrul de care Europa are nevoie acum este un accent mai puternic pe investiţii şi cerere internă, având în vedere în special excedentul Zonei Euro " - a spus doamna Rodrigues.
În acelaşi timp, trebuie să aibă loc o a doua generaţie de reforme - îmbunătăţirea edicaţiei, a inovării, administraţiei publice şi colectării taxelor, precum şi asigurarea unor sisteme corecte de salarizare, care să reducă inegalităţile sociale" - a mai arătat ea.
A doua rezoluţie - pregătită de eurodeputata Sofia Ribeiro - pune accent pe indicatorii Pieţei Muncii.
Europarlamentarii cer definirea, la nivelul Uniunii, a termenului de "corectitudine socială", de care să ţină apoi seama toate politicile sociale, mai ales când sunt afectate păturile vulnerabile. Şi aici se cere micşorarea fiscalităţii.
"Introducerea unor indicatori sociali precum rata de activitate, şomajul în rândul tinerilor şi şomajul pe termen lung vor asigura evaluarea dezechilibrelor interne ale fiecărui stat membru, care va putea astfel, la nevoie, să-şi ajusteze reformele după cum îi este mai bine. Este un mare pas, care ne-ar ajuta să întărim "pilonul social" al anului fiscal european - se arată în document.
A treia rezoluţie - iniţiată de eurodeputata Catherine Stihler - cere includerea unui "pilon al pieţei unice" în exerciţiul financiar anual al Uniunii Europene, cu un sistem de urmărire şi identificare a barierelor întâmpinate de fiecare stat membru în implementarea Pieţei Unice. Bineînţeles, accentul trebuie pus pe creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Arătând că Piaţa Unică Europeană are un potenţial estimat la 1000 de miliarde de euro, doamna Stihler a spus: "Pentru a acţiona cât mai bine în crearea de locuri de muncă, mărirea creşterii economice şi creşterea competitivităţii, progresul integrării statelor membre în Piaţa Unică trebuie să fie însoţit de o mai bună guvernanţă şi o mai mare transparenţă, incluzând aici întărirea regulamentelor comunitare".