Pact social pentru un sector financiar durabil
Comitetul Economic şi Social European discută, din nou, marți, despre „Un pact social pentru un sector financiar durabil: stabilitate, creştere, locuri de muncă”.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Septembrie 2015, 09:43
De la declanșarea crizei financiare, Uniunea Europeană și statele membre s-au angajat într-o revizuire fundamentală a reglementării și supravegherii bancare, precum şi a reformării sistemului financiar, în ansamblul său.
Au fost introduse măsuri care să reducă impactul unor eventuale falimente bancare, cu obiectivul de a crea un sistem financiar mai sigur, mai solid, mai transparent și mai responsabil, în stare să deservească în mod onest economia și societatea.
Noile norme adoptate la nivel european sunt menite, pe de o parte, să împiedice cele mai mari și mai complexe bănci să se implice în activităţi riscante, iar pe de altă parte, le conferă autorităților de supraveghere competența de a le solicita băncilor să-şi separe activităţile de tranzacționare riscante de cele curente de economisire şi atragere de depozite, pentru a nu-şi afecta stabilitatea financiară.
Audio: Agenda Europeană. Euranet Plus.
O mai bună monitorizare a operațiunilor s-a impus, pentru a preveni riscul sistemic inerent al tranzacţiilor riscante.
La propunerea Comitetului Economic şi Social European, Comisia a integrat în regulamentul de funcţionare a băncilor dispozițiilor care protejează personalul din sector.
În trecut, angajaţii băncilor erau expuşi unor sancţiuni severe din partea superiorilor, dacă încercau să denunțe nereguli, mergând chiar până la pierderea locului de muncă.
Comitetul European Economic şi Social – care a aprobat, anul trecut, măsurile luate de Comisie prin reforma structurală a băncilor – revine acum, prin secţia sa pentru „Piaţa unică, producţie şi consum” şi organizează dezbaterea de marți, prin care propune „Un pact social pentru un sector financiar durabil: stabilitate, creştere şi locuri de muncă”.
Prin acest pact, angajații, managementul, acționarii, investitorii, familiile, IMM-urile, sectoarele industriale și clienții comerciali ar trebui să ajungă la un acord stabil și echitabil pentru a crea un sector al serviciilor financiare orientat către dezvoltarea prosperității, sprijinirea economiei reale, a creșterii economice și a creării de locuri de muncă de calitate, care să respecte mediul și să evite consecințele sociale negative și nedorite – propune Comitetul European Economic şi Social.