Noul Registru European pentru Învăţământul Superior
O mai bună informare este necesară dacă se doreşte îmbunătăţirea sistemelor educaţionale din Uniune, spune comisarul european Androulla Vassiliou.
Articol de Arina Petrovici, 03 Iulie 2014, 16:43
Noul Registru European pentru Învăţământul Superior a dat publicităţii primele rezultate, oferind, astfel, un acces mai facil la informaţii legate de universităţi din 36 de ţări, între care toate statele membre ale Uniunii Europene.
Acest nou registru va pune la dispoziţie, pentru prima dată, la nivel european, un punct de acces unic, care să permită obţinerea de date detaliate şi comparabile despre 2.250 de universităţi în care studiază peste 16 milioane de studenţi.
Aceste date se referă la mărimea universităţii, la numărul studenţilor şi al profesorilor, la materiile şi la nivelul de studiu, precum şi la activităţile de cercetare şi la cele internaţionale.
Audio: Noul Registru European pentru Învăţământul Superior.
Registrul European pentru Învăţământul Superior a fost realizat graţie finanţării acordate de Uniunea Europeană, în valoare de 500.000 de euro, prin intermediul fostului program Educare şi formare continuă, actualul Erasmus+.
Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, consideră că o mai bună informare este necesară dacă se doreşte îmbunătăţirea sistemelor educaţionale din Uniune.
Iar acest registru European va constitui un instrument foarte important, atât pentru factorii de decizie politică, dar şi pentru universităţi.
Potrivit dnei Vassiliou, registrul va face din învăţământul superior un domeniu mai transparent şi va contribui la extinderea câmpului de analiză şi de informare, la ameliorarea legăturilor dintre educaţie şi cercetare, dar şi la susţinerea diversităţii învăţământului superior în Europa.
Utilizând informaţii furnizate de autorităţile statistice naţionale, registrul va pune la punct o bază de date permanentă şi constant actualizată a universităţilor europene.
Totodată, el va ajuta factorii de decizie politică să gestioneze mai eficient sistemul de învăţământ superior în ansamblul său şi va permite universităţilor să se compare între ele, dar şi să identifice posibilităţi de cooperare la nivel de cercetare şi specializări.
Nu în ultimul rând, noul registru completează alte baze de date legate de performanţele universităţilor, precum U-Multirank sau statisticile vizând învăţământul superior la nivelul sistemelor.
Să mai spunem, la final, că Registrul European pentru Învăţământul Superior este parte a proiectului Comisiei Europene de modernizare a sistemelor de educaţie la nivel superior din Europa si a fost creat de un consorţiu de patru universităţi din Elveţia, Austria, Norvegia şi Italia.