Nouă sesiune plenară la Parlamentul European
La această sesiune plenară, europarlamentarii vor vota în primul rând bugetul Uniunii pe anul viitor, dar şi realocările de fonduri pentru plata datoriilor pe anul în curs.
15 Decembrie 2014, 08:24
Eurodeputaţii se reunesc de luni, la Strasbourg, pentru o nouă sesiune plenară. În agendă sunt mai multe teme importante, inclusiv în plan extern.
La această sesiune plenară, europarlamentarii vor vota în primul rând bugetul Uniunii pe anul viitor , dar şi realocările de fonduri pentru plata datoriilor pe anul în curs.
Votul ar urma să valideze compromisul la care au ajuns Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene.
Un acord asupra bugetului a fost obţinut recent, după ce executivul comunitar a înaintat o a doua propunere.
Audio: Nouă sesiune plenară la Parlamentul European.
Aceasta include angajamente şi propuneri de cheltuieli de 145 de miliarde de euro şi puţin peste 141 de miliarde, buget pentru plăţi, sub ceeea ce cereau însă eurodeputaţii.
La Strasbourg, eurodeputaţii vor dezbate în următoarele zile şi planul de investiţii elaborat de Comisia Junker pentru a impulsiona revenirea la creştere economică.
Planul pleacă de la un fond iniţal de 21 de miliarde de euro, însă ar urma să fie generaţi, în următorii trei ani, peste 300 de miliarde, prin care executivul comunitar speră să îmbunătăţească infrastructura în transporturi, energie, cercetare şi educaţie.
Implicit, în statele membre ar urma să fie create peste un milion de locuri de muncă noi.
Parlamentul European urmează să aleagă, prin vot secret şi noul ombudsman european, echivalentul Avocatului Poporului din sistemul de drept românesc. Acesta investighează, în mod independent, plângerile făcute împotriva insituţiilor, organismelor şi agenţiilor Uniunii Europene.
Preşedintele legislativului european, Martin Schultz va anunţa, miercuri, câştigătorul premiului LUX , ce răsplăteşte cel mai bun film european.
În plan extern, agenda sesiunii plenare este dominată de două subiecte extrem de fierbinţi: raportul Congresului american referior la programul de interogare a suspecţiunilor de terorism derulat de CIA, cu presupusa complicitate a unor state europene şi votarea unei rezoluţii prin care ar putea fi recunoscut un stat palestinian.
În această ultimă chestiune, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini a pledat deja pentru recunoaşterea Palestinei, ca potenţială soluţie în vederea depăşirii conflictului israeliano-palestinian.