Nou regulament privind produsele biocide în UE
Noul regulament privind produsele biocide ameliorează protecția sănătăţii umane şi a mediului în Uniunea Europeană.
Articol de Adriana Leu, 02 Septembrie 2013, 10:26
Uniunea Europeană are un nou regulament referitor la produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor dăunătoare.
Noile reglementări vor contribui la realizarea unei economii de aproape 3 miliarde de euro în următorii 10 ani şi garantează faptul că produsele de pe pieţele europene sunt sigure pentru mediu şi cetăţeni.
Noul regulament privind produsele biocide, care se aplică începând cu 1 septembrie, va creşte semnificativ siguranţa şi simplifică procedura de autorizare a produselor de acest gen folosite şi introduse în statele membre ale blocului comunitar.
Biocidele sunt produsele chimice utilizate pentru distrugerea organismelor dăunătoare, cum ar fi paraziţii, mucegaiurile şi bacteriile.
Audio: Nou regulament referitor la produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor dăunătoare.
În categoria biocidelor intră produsele insectifuge, dezinfectanţii, vopselele antivegetative pentru nave şi conservanţii pentru materiale.
Noile reglementări fac posibilă solicitarea unei autorizaţii unice, care este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Acest document va permite reprezentanţilor sectorului de profil să îşi lanseze produsele direct pe piaţa europeană.
Potrivit Comisiei Europene, noul regulament va contribui la realizarea unor economii ale sectorului de 2,7 miliarde de euro într-un interval de 10 ani, datorită simplificărilor pe care le aduce procesului de autorizare a produselor biocide, de partajare a datelor şi de îndeplinire a cerinţelor referitoare la date.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat că noile reglementări reprezintă încă o garanţie că pe pieţele din Uniunea Europeană se găsesc doar produse sigure pentru mediu şi cetăţeni.
Un alt efect al noilor dispoziţii este reprezentat de reducerea numărului de teste pe animale; o platformă informatică folosită până acum pentru depunerea cererilor şi înregistrarea deciziilor, va fi de utilizată şi pentru informarea cetăţenilor.
Noul regulament este primul text legislativ în care este integrată noua definiţie dată de Comisia Europeană nanomaterialelor şi perevede că Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, pe lângă faptul că va acorda sprijin ştiinţific şi tehnic Comisiei şi statelor membre, se va ocupa şi de emiterea avizelor privind aprobarea substanţelor active şi autorizarea produselor biocide la nivelul Uniunii Europene.