Modele de creştere economică şi competitivitate în UE
Dezbaterea de joi este inclusă în evenimentele lunare reunite sub numele "Perspective Europene", un proiect iniţiat de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009.
Articol de Adriana Leu, 04 Aprilie 2013, 12:44
Reprezentanţa Comisiei Europene organizează joi o dezbatere pe tema modelelor de creştere economică şi competitivitate în Uniunea Europeană.
Creşterea economică la nivelul Uniunii Europene, dar şi schimbările benefice prin care au trecut statele membre în ultimii 10 ani se datorează în mod special politicii de coeziune.
Aceasta are drept scop reducerea diferenţelor de dezvoltare între diferitele regiuni şi state europene, astfel încât să se obţină o creştere economică substanţială şi echilibrată, cu efecte directe asupra nivelului de trai.
Alături de Politica Agricolă Comună, Politicile de Coeziune absorb cea mai mare parte a bugetului Uniunii Europene, atentă la evoluţiile din regiunile şi grupurile sociale mai puţin prospere.
Comisia Europeana a adoptat şi un pachet legislativ special în domeniu pentru perioada 2014 – 2020.
Audio: Dezbatere, modele de creştere economică şi competitivitate în UE.
Instrumentele politicii de coeziune sunt vitale pentru creşterea competitivităţii economice a Europei, pentru că favorizează coeziunea socială şi crează locuri de muncă mai numeroase şi mai bune.
Ori aceasta este o prioritate, dacă ne gândim la cotele alarmante ale şomajului în Europa ultimilor ani.
Aceste aspecte au determinat instituţiile Uniunii Europene să acorde politicilor de coeziune peste o treime din buget.
Nu cu mult timp în urmă, comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn cataloga politicile de coeziune ca un domeniu de investiţii strategice, un mecanism de protecţie a Europei faţă de criza economică şi o modalitate de a asigura viitorul unei creşteri economice sănătoase.
Cele mai bune exemple de administrare a fondurilor structurale sunt Irlanda şi Polonia, iar pentru că România se aseamănă cu Polonia prin geografie, populaţie şi structura economiilor, dezbaterea va include şi aspectele pe care le-ar putea folosi Bucureştiul pentru a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene.
Dezbaterea de joi este inclusă în evenimentele lunare reunite sub numele "Perspective Europene", un proiect iniţiat de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009.