Mod de viaţă sănătos pentru copii şi tineri
Luni are loc la Riga o conferință despre aplicarea eficientă a documentelor strategice ale UE privind reducerea obezităţii infantile şi promovarea modelelor sănătoase de viaţă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Februarie 2015, 10:34
„Mod de viaţă sănătos pentru copii şi tineri: nutriţie şi activitate fizică în şcoli” – este tema conferinţei organizate, luni, la Riga, în Letonia, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Experţi şi înalţi responsabili din sănătate, nutriţie, educaţie fizică şi sport vor evalua, timp de două zile, cum se pot pune mai eficient în aplicare, în statele membre, documentele strategice ale Uniunii Europene privind reducerea obezităţii infantile şi promovarea modelelor sănătoase de viaţă.
Obezitatea este o afecţiune cu cauze multiple. Dietele sănătoase şi o activitate fizică susţinută pot contribui la reducerea obezităţii, precum şi a riscurilor legate de bolile asociate acesteia: hipertensiunea arterială, afecţiunile cardiace, diabetul şi unele forme de cancer.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Preocuparea Uniunii Europene faţă de răspândirea îngrijorătoare a obezităţii, în special în rândul copiilor, a fost aproape permanentă, în ultimii ani. În combaterea eficientă a acestei afecţiuni, trebuie să se implice toate părţile interesate, de la nivel local, regional, naţional, european şi chiar mondial.
Este esenţial ca adolescenţii şi copiii să fie îndemnaţi să mănânce sănătos şi să facă sport, atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în timpul liber.
În documentele adresate statelor membre, în ceea ce priveşte regimurile alimentare sănătoase şi activitate sportivă, Comisia şi Consiliul European recomandă:
• trebuie garantată disponibilitatea şi un preţ accesibil al alimentelor sănătoase, astfel încât cetăţenii să poată alege astfel de produse;
• cetăţenii trebuie încurajaţi să se informeze cu privire la raportul dintre nutriţie şi sănătate, la relaţia dintre aportul şi randamentul energetic, la regimurile care reduc riscurile de afecţiuni cronice;
• cetăţenii, şi cu atât mai mult copiii, nu ar trebui induşi în eroare de publicitatea făcută unor produse;
• copiii şi adolescenţii trebuie implicaţi zilnic în activităţi fizice, ca parte integrantă din educaţia generală pentru sănătate;
• şcolile trebuie să pună accentul pe combaterea fumatului, a consumului de alcool sau droguri, precum şi pe promovarea sănătăţii sexuale şi mentale;
• în întreprinderi, angajatorii ar trebui încurajaţi să propună alegeri alimentare sănătoase, în cantinele de la locul de muncă, şi să pună la dispoziţia angajaţilor facilităţi pentru practicarea unei activităţi sportive.
• la nivelul localităţilor, ar trebui create condiţii pentru practicarea mişcării în aer liber sau în săli de sport.