Miniştrii agriculturii din statele membre ale UE, reuniune la Bruxelles
Miniştrii vor analiza, la întâlnirea de astăzi, propunerile preşedinţiei malteze a Uniunii Europene referitoare la viitoarea Politică Agricolă Comună după anul 2020.
Articol de Mihaela Mihai, 06 Martie 2017, 10:16
Miniştrii agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc, astăzi, la Bruxelles.
Este cea de-a doua întâlnire din acest an.
Miniştrii vor analiza, la întâlnirea de astăzi, propunerile preşedinţiei malteze a Uniunii Europene referitoare la viitoarea Politică Agricolă Comună după anul 2020.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Malta şi-ar dori ca noul pachet legislativ să ţină cont de schimbările climatice, să asigure competitivitatea şi inovarea acestui domeniu esenţial pentru economia europeană.
Un accent deosebit este pus pe susţinerea fermierilor, printr-un acces mai uşor la finanţare şi printr-o mai bună pregătire profesională.
Şi actuala Politică Agricolă Comună ar urma să treacă printr-un proces de reformă. Comisia Europeană vrea modernizarea şi simplificarea acestei strategii, motiv pentru care, luna trecută, a lansat o consultare publică deschisă până pe 2 mai.
Avem nevoie de o politică pentru toţi cetăţenii Europei, spune comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.
El crede că actualul pachet legislativ a adus beneficii majore, în special în ceea ce priveşte securitatea alimentară, dar ţine să adauge că există şi anumite limite, vizibile în anumite sectoare - fructe, legume, carne de porc, lapte sau ouă, confruntate cu numeroase crize în ultimii ani.
Comisia Europeană vrea, totodată, ca angajamentele luate de Uniune în domeniiile combaterii schimbărilor climatice şi a dezvoltării durabile să se reflecte în Politica Agricolă Comună.
Reformele ar urmări, de asemenea, să facă din agricultură un domeniu atractiv pentru tineri, contribuind, astfel, la crearea de noi locuri de muncă şi la scăderea numărului de şomeri şi să reducă procedurile birocratice.
Pe agenda reuniunii de astăzi se află şi chestiunea standardelor duble în privinţa calităţii produselor alimentare, reclamară de liderii celor patru state din Grupul de la Visegrád - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.
Reuters relatează că, săptămâna trecută, după o întrevedere avută la Varşovia, premierii celor patru ţări au convenit să ceară Bruxellesului să ia măsuri pentru ca marile companii să nu mai folosească ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate Europei Centrale şi de Est.
Şeful executivului slovac, Robert Fico, ia în calcul şi o petiţie publică, în cazul în care nu va exista o reacţie din partea Comisiei Europene.