Meciurile trucate, în atenţia Parlamentului European
Parlamentul European este îngrijorat de practica trucării competiţiilor sportive şi pledează pentru înăsprirea legislaţiei în domeniu.
Articol de Victor Gheorghe, 06 Decembrie 2013, 10:23
Meciurile trucate au fost în această săptămână subiect de discuţie în Parlamentul European.
Într-o dezbatere organizată la sediul din Bruxelles, mai mulţi europarlamentari au avertizat că lupta împotriva corupţiei din fotbal este practic un eşec, iar numărul meciurilor trucate nu încetează să crească.
Potrivit Agenţiei France Presse, socialistul belgian Marc Tarabella a spus că datele Europol arată că între 2008 şi 2011 au fost identificate 680 de meciuri suspecte în Europa şi că de la începutul anului 2013 au fost descoperite 200 de noi cazuri.
“Este mai uşor să corupi jucători prost plătiţi, dar trecutul ne-a dovedit că nici marile campionate nu sunt scutite”, a adăugat Tarabella.
Audio: Meciurile trucate, în atenţia Parlamentului European.
Interesantă este şi părerea reprezentantului unui organism ce apără interesele caselor de pariuri.
El a susţinut în faţa europarlamentarilor că din datele pe care le deţine reiese că în anumite campionate majoritatea meciurilor sunt trucate.
“De asemenea, partidele cele mai adesea suspectate sunt meciurile din tururile preliminare ale Ligii Campionilor şi Europa League între echipe mai puţin cunoscute, adesea provenind din ţările baltice sau din Europa de Est” – a mai spus responsabilul citat de agenţia franceză de presă.
La rândul său, conservatorul Salvatore Iacolino a apelat la mai mulţi magistraţi specializaţi să formuleze o listă cu recomandări pentru o acţiune mai eficientă la nivel european.
Iacolino a declarat că sprijină principiul unor sancţiuni mai aspre împotriva celor care aranjează meciuri şi a cerut ca jucătorilor profesionişti să le fie interzis dreptul de a paria, ceea ce nu se întâmplă încă în toată Europa.
În acelaşi timp, cele 47 de naţiuni ale Consiliului Europei au în curs de elaborare o Convenţie ce are scopul de a ajuta la prevenirea actelor de trucare a competiţiilor sportive.
Convenţia va fi prezentată în Parlamentul European.
Ideea este de a crea un cadru legislativ european care să înlesnească urmărirea penală a infractorilor și să promoveze cooperarea și schimbul de informații în acest domeniu atât la nivel național cât și internațional.