Lege pentru limitarea comercializării ilicite de metale rare
Parlamentul European votează miercuri un text de lege care să limiteze finanţarea ilicită a grupurilor militante prin comercializarea de metale rare extrase din zonele de conflict.
Articol de Arina Petrovici, 20 Mai 2015, 11:46
Propunerea de regulament asupra căreia se va pronunţa legislativul european introduce un sistem de autocertificare a lanţului de furnizori în cazul importatorilor de staniu, tantal, tungsten şi aur, metalele cele mai traficate provenind din zonele de conflict şi zone cu risc ridicat.
Raportorul Iuliu Winkler, europarlamentar PPE, şi-a întemeiat demersul legislativ plecând de la exemplul Republicii Democrate Congo, care a arătat că extracţia de minereuri poate alimenta sau agrava conflictele militare interne în ţările în curs de dezvoltare.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Naţiunile Unite şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare au introdus deja reguli pentru companiile care extrag minereuri în aceste zone.
La rândul său, Comisia Europeană a înaintat o propunere de regulament. Legislativul a dezbătut ieri proiectul, dar s-a dovedit divizat cu privire la obligativitatea sistemului de certificare pentru toţi actorii lanţului de furnizare de metale şi minereuri cu astfel de provenienţă.
Eurodeputatul Iuliu Winkler a explicat pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI care este obiectivul său: “Dorim noi, UE, să instituim un sistem de autocertificare a importatorilor pentru pasul dintre aceste metale, cele mai mult traficate şi cele mai mult comercializate. Motivaţia mea şi scopul meu ca raportor nu este altul decât tocmai acesta, să găsesc un sistem prin care, pe de o parte, să fim convinşi că rupem această legătură vicioasă şi ilegală, putem să sprijim comunităţile locale, fie din Congo, fie din alte regiuni conflictuale ale globului pentru a porni pe calea dezvoltării durabile şi sustenabile, şi în acelaşi timp evident că trebuie să avem în vedere şi interesele economiei şi ale industriei europene, interese care de fapt nu înseamnă altceva decât locuri de muncă şi competitivitate a industriei europene”.
Să mai spunem la final că UE intenţionează să publice o listă anuală a topitoriilor şi rafinăriilor europene şi internaţionale. Cu peste 400 de importatori de astfel de metale şi minereuri, Uniunea este una dintre cele mai mari pieţe de staniu, tantal, tungsten şi aur din lume.