"Inovarea deschisă", eveniment co-organizat de Comisia Europeană
Inovarea Deschisă presupune folosirea resurselor de cunoaştere interne şi externe pentru a dezvolta mai rapid o tehnologie care să deschidă şi mai mult orizonturile unei pieţe.
20 Mai 2013, 15:19
Luni începe la Dublin, în Irlanda, o conferinţă în cadrul căreia vor fi analizate progresele făcute în domeniu, cu accent pe noul model de INOVARE DESCHISĂ.
Evenimentul este co-organizat de Comisia Europeană.
Conferinţa de luni se înscrie în seria evenimentelor de profil pe care le promovează intens Comisia Europeană, în condiţiile în care inovarea reprezintă un principiu de bază după care sunt construite strategiile europene pe termen lung, indiferent de domeniu.
Vicepreşedinte Comisiei Europene, responsabilă de agenda digitală, Neelie Kroes:
"Cercetarea şi inovarea sunt esenţiale pentru viitorul Europei.Economic, pentru că noile idei sunt cea mai bună soluţie pentru stimularea productivităţii, competitivităţii şi pentru creearea de locuri de muncă. Dar şi social. Pentru că noile tehnologii rezolva multe din probleme: de la protecţia mediului la sistemul medical".
Audio: O Uniune a inovării este o iniţiativă a Strategiei Europa 2020.
Inovarea Deschisă, aşa cum este explicată de cel care a promovat termenul, profesorul Henry Chesbrough, de la Universitatea Berkeley din California, presupune atât folosirea resurselor de cunoaştere interne, cât şi externe, pentru a dezvolta mai rapid o tehnologie care apoi să deschidă şi mai mult orizonturile unei pieţe.
Altfel spus, firmele sau companiile ar putea... şi ar trebui să-şi împartă brevetele, ideile şi accesul la o piaţă, în contextul în care numai aşa tehnologia ar putea avansa continuu.
Sunt cinci elemente cheie în acest nou proces de inovare:asociarea în reţele, colaborarea, care îi implică atât pe parteneri, cât şi pe competitori sau chiat pe consumatori, antreprenoriatul corporativ, managementul activ al proprietăţii intelectuale, în vederea dezvoltării de pieţe tehnologice şi cercetarea şi dezvoltarea.
Conferinţa de două zile care începe luni la Dublin este organizată sub patronajul preşedinţiei irlandeze a Uniunii Europene.
Scopul principal anunţat de organizatori este să aducă la un loc lideri în domeniu, adevăraţi specialişti, strategi, factori de decizie politici, oameni care şi-au adus aportul la inovarea socială, în aşa fel încât să se pună bazele unei platforme şi strategii viitoare.
Evenimentul este împărţit în şase sesiuni plenare.
Poate cea mai importantă dintre ele pentru publicul larg, mai puţin tehnică, este cea în care experţii vor analiza impactul socio-economic pe care inovarea îl poate produce.
O Uniune a inovării este o iniţiativă a Strategiei Europa 2020.