Iniţiative privind Uniunea Economică şi Monetară
Comisia Europeană va propune măsuri menite să consolideze dimensiunea socială a Uniunii Economice şi Monetare.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Octombrie 2013, 11:18
Comisia Europeană propune miercuri o serie de iniţiative menite să consolideze dimensiunea socială a Uniunii Economice şi Monetare.
Iniţiativele vin în continuarea contribuţiei aduse de comisie la dezbaterea privind aprofundarea integrării în Uniunea Economică şi Monetară.
Vor fi propuse diferite modalităţi de consolidare a regulilor existente în materie de guvernanţă economică, în vederea unei mai bune anticipări şi abordări a provocărilor privind ocuparea forţei de muncă şi politica socială.
Printre acestea, se numără o supraveghere sporită a problemelor legate de ocuparea forţei de muncă şi de politica socială, precum şi o mai mare coordonare a politicilor, o solidaritate crescută şi mai multe iniţiative în sensul ocupării forţei de muncă şi al creşterii mobilităţii acesteia şi un dialog social sporit.
Audio: Iniţiative privind Uniunea Economică şi Monetară.
Argumentul care stă la baza acestor iniţiative este următorul: este în interesul comun al Uniunii Monetare să se asigure că reformele privind ocuparea forţei de muncă, îmbunătăţirea competitivităţii şi rezolvarea problemelor sociale sunt implementate corect în toate statele membre.
Solicitat să îşi exprime o opinie în legătură cu dimensiunea social a Uniunii Economice şi Monetare, Comitetul Economic şi Social European a atras atenţia în luna mai că Uniunea Monetară a fost lansată cu o dimensiune economică şi socială insuficientă, având însă consecinţe economice şi sociale considerabile.
Au fost iniţiate deja acţiuni în vederea realizării uniunii financiare, bugetare şi bancare, dar fără a dispune de mijloacele bugetare corespunzătoare pentru o politică de însoţire care să sprijine coeziunea socială.
În acelaşi timp, progresul către o uniune socială şi politică stagnează în continuare.
Totuşi, Uniunea Economică şi Monetară şi Uniunea Socială sunt interdependente, se susţin şi se dezvoltă reciproc.
Împreună acestea ar trebui să faciliteze o Europă mai concretă, ancorată în viaţa reală, cu care cetăţenii să poată crea legături şi în care investitorii, producătorii, lucrătorii şi consumatorii să poată avea încredere.
Potrivit comitetului, actualele diferenţe în ceea ce priveşte inegalităţile sociale europene nu doar subminează soluţiile durabile în vederea creşterii economice şi a coeziunii sociale, ci reprezintă şi o provocare fundamentală în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare europene, de anul viitor.