Inițiativă europeană pentru creștere economică
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 10% din mediul de afaceri este reprezentat de întreprinderile sociale care angrenează peste 11 milioane de angajați.
Articol de Costin Grigore, 11 Iulie 2015, 10:35
Comitetul Economic si Social European prezinta vineri concluziile unui proiect inceput anul trecut prin care urmareste promovarea intreprinderilor sociale in Europa.
Spera ca va fi la baza unei noi initiative europene care sa ajute la crearea mai multor astfel de intreprinderi ce aduc locuri de munca si crestere economica.
Era nevoie de un astfel de proiect pentru ca majoritatea statelor europene nu au un sistem clar de sustinere a intreprinderilor sociale.
Sunt acele entitati comerciale care se deosebesc de companiile obișnuite prin aceea ca nu urmaresc sa obtina profit, ci sa creeze locuri de muncă destinate mai ales persoanelor din zone defavorizate.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
La noi iar termenul de afacere sociala este putin cunoscut, iar peisajul economiei sociale nu este prea populat.
Cele mai recente date, de anul trecut, arata ca exista doar aproximativ 7.000 afaceri sociale in Romania cu putin peste 130 de mii de angajati in total. Unele s-au nascut pur simplu din dorinta oamenilor de a se ajuta reciproc.
Este cazul unui tanar de 22 de ani care s-a mutat la Rosia Montana unde i-a invatat pe locuitori sa obtina profit din munca lor.
Tica Darie a deschis un magazinul online unde femeile harnice vand acum chiar si in Marea Britanie produse din lana crosetate cu mana lor si pe care au scris Rosia Montana .
Este una dintre afacerile sociale fara niciun sprijin din partea statului.
Nici macar legislativ: Legea economiei sociale asteapta inca votul Parlamentului dupa ce a fost initiata de Guvern in decembrie 2013.
A crescut insa accesul la fonduri, prin aparitia unor noi scheme de finantare din partea Fondului Social European.
Asa s-a ajus ca , la nivelul Uniunii Europene, aproximativ 10% din mediul de afaceri sa fie reprezentat de intreprinderile sociale catre angreneaza peste 11 milioane de angajati.
Iar Comitetul Economic si Social European consideră că acest tip de afacere va continua să joace un rol fundamental în redresarea economică. Si a inceput anul trecut un nou proiect pentru promovarea intreprinderilor sociale.
Concluziile care vor fi comunicate astazi sunt rezultatul a 18 luni de evaluari. Se asteapta o noua initiativa la nivelul intregii uniuni pornind si de la experienta acumulata de câteva state membre.
Ele au de mai multi ani puse în aplicare programe naționale de sprijin, sau se afla in diverse stadii de adoptare a unor masuri de acest gen. In plus intreprinderile sociale pot contribui semnificativ la dezvoltarea regiunilor cele mai sarace de pe continent si de aceea se afla si in atentia Comisarului pentru politici regionale, Corina Cretu.
"De pildă, în Polonia, un spa si un castel au revigorat un sat. Eu cred cã datoria noastrã moralã la această oră, a Comisiei Europene, este să investim în IMM-uri, în a ajuta oameni simpli. Și cred că avem nevoie de investitii la care oamenii simpli să aibă acces si să creeze locuri de muncă", a spus Corina Crețu.
Comisarului pentru politici regionale, intr-o interventie aseara la un post de televiziune. Sustinerea economiei sociale este si pe agenda președinției luxemburgheze a Uniunii, in al doilea semestru al acestui an.