Inițiativă europeană, Biomonitorizarea umană
Agenția Europeană de Mediu lansează o platformă de monitorizare a riscurilor pe care substanțele chimice le reprezintă asupra sănătății oamenilor.
Articol de Victor Gheorghe, 09 Decembrie 2016, 09:31
Agenția Europeană de Mediu lansează o platformă de monitorizare a riscurilor pe care substanțele chimice le reprezintă asupra sănătății oamenilor.
Inițiativa europeană Biomonitorizarea umană este un efort comun al unui număr de 26 de țări și al Comisiei Europene, un proiect cofinanțat prin programul Orizont 2020.
Este o nouă modalitate de colaborare între mai multe servicii ale Comisiei, agențiile Uniunii Europene și reprezentanții naționali.
AUDIO: Agenda europeană.
Utilizarea substanțelor chimice într-o gamă largă de produse, inclusiv în cele medicinale și veterinare, precum și în pesticide oferă numeroase beneficii.
Dar, în același timp, expunerea oamenilor și a mediului la substanțe chimice periculoase reprezintă un risc pentru sănătate și mediu.
Un obstacol major pentru evaluarea acestui risc este lipsa de informații armonizate la nivel european. Indivizii sunt expuși la un amestec complex de substanțe chimice în viața lor de zi cu zi.
Aceste substanțe se găsesc peste tot: în produsele alimentare și nealimentare, aer și apă potabilă.
După cum precizează Agenția Europeană de Mediu, efectele acestor chimicale asupra sănătății pe termen lung rămân necunoscute. În plus, înțelegerea impactului asupra sănătății al expunerii la amestecuri de substanțe chimice este limitată. De aceea, această
biomonitorizare permite accesul la rezultatele analizelor pe care cercetătorii le fac pe eșantioane prelevate din întreaga Europă. Informații privind expunerea umană pot fi apoi legate de datele privind sursele de poluare și anchetele epidemiologice, cu scopul de a permite cercetătorilor să ia măsuri de răspuns.
Dacă va avea succes, acest proiect se va derula pe o perioadă de cinci ani, 2017-2021, cu obiectivul pe termen lung de stabilire a unui program susținut.
Primul an va fi în mare parte dedicat colectării și comparării datelor existente pentru cele nouă grupe de substanțe prioritare.
Odată ce aceste date vor fi disponibile prin intermediul platformei de monitorizare, se vor putea formula inclusiv politici de prevenire a riscurilor de contaminare cu substanșe chimice periculoase.
Consorțiul care va colectate aceste date este condus de Agenția de Mediu din Germania, iar state precum Norvegia, Islanda, Israel și Elveția se vor alătura celor 22 de state membre ale Uniunii Europene participante la proiect.