Imigraţia clandestină, subiect la Consiliul European de Toamnă
Imigraţia clandestină nu era, iniţial, în agenda reuniunii liderilor europeni, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles.
28 Octombrie 2013, 11:09
Imigraţia clandestină a devenit subiect de prim-plan al Consiliului European de Toamnă la Bruxelles, primul dedicat Agendei Digitale.
Imigraţia clandestină nu era, iniţial, în agenda reuniunii liderilor europeni, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles.
A devenit însă temă de dezbatere, la presiunea unor state membre ca Italia, Grecia, Cipru sau Malta, tot mai depăşite de afluxul de imigranţi din nordul Africii sau din Orientul Mijlociu, care caută un trai mai bun în Europa, asumându-şi riscuri imense.
Înainte de summit, naufragiile din apropierea insulei siciliene Lampedusa, în care şi-au pierdut viaţa sute de persoane, au fost intens mediatizate, iar autorităţile italiene au cerut, în context, o nouă strategie europeană în domeniu.
Audio: Imigraţia clandestină, subiect la Consiliul European de Toamnă.
Ideea a fost rapid preluată de preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, care s-a referit la revizuirea sistemului european de azil, Dublin II, în vigoare la acest moment şi la nevoia de solidaritate între ţările membre ale Uniunii.
Dublin II obligă statele în care sosesc migranţii să se ocupe singure de cererile de azil şi de primirea refugiaţilor.
Martin Schultz susţine că majoritatea statelor, care nu au problemele ţărilor mediteraneene de pildă, se opun revizuirii sistemului.
Referindu-se la nevoia de solidaritate, preşedintele Legislativului european a spus că povara ar trebui împărţită între toate cele 28 de membre.
Împărţirea echitabilă a responsabilităţii este cerută, de ani buni şi de Comisia Europeană, iniţiativă care s-a lovit însă periodic de opoziţia statelor nordice.
După discuţiile purtate la Bruxelles, liderii europeni au redactat o serie de concluzii.
La capitolul dedicat fluxurilor migratorii, Consiliul îşi exprimă regretul cu privire la sutele de persoane care şi-au pierdut viața recent, în mod dramatic, în Marea Mediterană şi cere măsuri ferme, prin implicarea nou-înfiinţatului Grup Operativ pentru Marea Mediterană, coordonat de Comisia Europeană.
De altfel, Comisia ar urma să prezinte în luna decembrie, la reuniunea din 5-6, un raport special.
La reuniunea de toamnă de la Bruxelles paşii făcuţi spre rezolvarea problemei imigranţilor clandestini au fost timizi.
Situaţia s-ar putea însă schimba radical în cea de-a doua parte a anului viitor, când preşedinţia prin rotaţie a Uniunii va fi preluată de un stat sudic, direct interesat de o reformă adevărată în domeniu: Grecia.