Forum dedicat eco-inovării organizat de Comisia Europeană
Discuţiile se axează pe reducerea deşeurilor şi pe modul în care poate fi crescută eficienţa resurselor, astfel încât lanţurile alimentare să cunoască o dezvoltare durabilă.
Articol de Adriana Leu, 13 Noiembrie 2013, 11:02
Comisia Europeană organizează la Hanoi, în Vietnam, cea de-a XV-a ediţie a forumului dedicat eco-inovării.
La eveniment va fi prezent şi comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani.
Timp de două zile, discuţiile se axează pe reducerea deşeurilor şi pe modul în care poate fi crescută eficienţa resurselor, astfel încât lanţurile alimentare să cunoască o dezvoltare durabilă.
La aceasta se poate ajunge prin schimbarea percepţiilor legate de afacerile cu produse alimentare, folosirea eficientă a resurselor şi soluţiilor tehnice pentru procesarea, ambalarea şi distribuirea alimentelor, dar şi prin dezvoltarea oportuniţăţilor prezente în acest sector.
Evenimentul de la Hanoi, început marţi, reuneşte actori europeni şi asiatici care activează în sectorul public şi privat, dezvoltatori şi reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii, care au ocazia de a înţelege mai bine impactul pe care îl are risipa de alimente şi potenţialul reprezentat de utilizarea eficientă a resurselor şi tehnologiilor ecoinovatoare în dezvoltarea de noi oportunităţi de afaceri, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a mediului înconjurător.
Audio: Forum dedicat eco-inovării.
La această ediţie a forumului, discuţiile se vor concentra pe procesarea, ambalarea şi distribuirea alimentelor.
Studii recente au scos la iveală faptul că, la nivel mondial, se produce suficientă mâncare cât să poată fi hrănită întreaga populaţie.
Cu toate acestea, aproape un miliard de oameni se luptă cu lipsa alimentelor, iar două miliarde suferă de malnutriţie.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură estimează că în fiecare an o treime din hrana produsă pentru consumul uman este risipită din cauza ineficienţelor întâlnite, de la cultivarea plantelor sau tăierea animalelor, până la distribuirea produselor alimentare în magazine.
Specialiştii estimează că în următoarele decenii rezerva mondială de alimente va cunoaşte presiuni fără precedent, având în vedere faptul că în anul 2030 se estimează că populaţia globului va ajunge, de la aproape şapte miliarde, cât este în prezent, la aproape opt miliarde.
Aceiaşi specialişti consideră că mulţi oameni vor fi mai sănătoşi, pentru că îşi vor diversifica dieta, ceea ce va necesita şi mai multe resurse.
De altfel, şi lupta pentru pământ, apă şi energie se va intensifica, din cauza modificărilor provocate de schimbările climatice, indică mai multe studii de specialitate.
Cum industria alimentară încearcă să depăşească aceste probleme, se pune un accent tot mai mare pe folosirea eficientă a resurselor şi protejarea mediului înconjurător.