Evenimentul „Renovăm Europa 2016”, la Bruxelles
Evenimentul „Renovăm Europa 2016” are loc astăzi, la Bruxelles, sub egida preşedinţiei slovace a Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Octombrie 2016, 09:56
Evenimentul „Renovăm Europa 2016” are loc astăzi, la Bruxelles, sub egida preşedinţiei slovace a Uniunii Europene.
„Renovăm Europa” este un forum de dezbatere deschis decidenţilor politici, reprezentanţilor firmelor de construcţii şi urbanism, specialiştilor şi cetăţenilor asupra modului în care vor arăta oraşele şi locuinţele noastre în viitor. Multe dintre ideile şi propunerile ce vor rezulta din aceste consultări, se vor regăsi în viziunea privind renovarea parcului imobiliareuropen până în 2050.
AUDIO: Agenda europeană.
Renovarea fondului de clădiri existent în ţările Uniunii stă la baza multor programe europene vaste. Clădirile se află în centrul strategiei europene pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii până în 2020.
Astfel, o coordonată esenţială o reprezintă creştere eficienţei energetice a imobilelor. Locuinţele care dispun de o încălzire corespunzătoare oferă şi beneficii pentru sănătatea locatarilor, având mai puţine zone reci şi curenţi de aer, mai puţin condens şi o predispoziţie mai redusă la mucegai, ceea ce înseamnă o calitate superioară a aerului din interior.
După beneficiile pentru sănătate vin cele pentru mediu, în condiţiile în care clădirile reprezintă cea mai mare sursă de emisii de CO2, contribuind cel mai mult la schimbările climatice.
Aşadar, izolarea imobilelor de locuinţe şi dotarea lor cu sisteme de încălzire moderne, performante şi cât mai puţin poluante este soluţia pentru creşterea performanţelor lor energetice.
Iar renovarea clădirilor înseamnă investiţii, activitate pentru firmele din domeniu şi implict apariţia de noi locuri de muncă.
Desigur, nu se poate face nicio renovare de clădire în Uniunea Europeană fără a ţine cont de valoarea culturală, istorică şi de patrimoniu a imobilului şi a împrejurimilor acestuia.
De asemenea, nu trebuie neglijată componenta socială: trebuie create rampe pentru cărucioarele cu roţi, astfel încât spaţiile de locuit să fie accesibile şi pentru persoanele cu handicap locomotor; trebuie favorizată, de asemenea mixitatea socială şi funcţională.
România beneficiază de 300 de milioane de euro foduri europene, în perioada 2014-2020 pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice şi locuinţelor.
Printr-un alt program, ce vizeză sprijinirea dezvoltării oraşelor, ţara noastră mai poate atrage alte 850 de milioane de euro bani europeni pentru renovarea clădirilor. Nu mai rămâne decât să facem proiecte!