Euranet Plus: dezbatere "Lupta împotriva corupţiei"
Reţeaua Euranet Plus organizează marți, la Parlamentul European, dezbaterea cu tema "Lupta împotriva corupţiei".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Decembrie 2014, 11:19
Euranet Plus este un proiect de coproducţii radiofonice la care participă 13 societăţi şi posturi de radio publice şi private din Uniune, între care şi Radio România, şi în cadrul căreia se realizează emisiuni cu tematică europeană.
Reţeaua de programe Euranet Plus organizează lunar dezbateri sub titulatura "Colţul cetăţeanului", cu scopul de a fi în permanenţă la curent cu preocupările cetăţenilor europeni.
În general, temele de discuţie sunt alese din Raportul privind cetăţenia, publicat de Uniunea Euroepan în 2010 şi completat de mai multe ori apoi, în condiţiile în care în fiecare an cetăţenii adresează peste un milion de întrebări instituţiilor europene cu privire la aspecte legate de drepturile lor.
Audio: Euranet Plus: dezbatere "Lupta împotriva corupţiei".
Dezbaterea se desfăşoară sub forma unei mese rotunde, moderate de un jurnalist din reţeaua Euranet Plus, în care cetăţeni din ţările membre, mai ales tineri şi studenţi, adresează întrebări şi primesc răspunsuri de la europarlamentari.
Discuţiile pot fi urmărite în direct pe pagina de Facebook Euranet Plus, cei interesaţi având posibilitatea, de asemenea, de a interacţiona.
Tema de marți "Corupţia în Uniunea Europeană" a fost aleasă întrucât cetăţenii sunt profund îngrijoraţi de acest fenomen.
76% cred că este larg răspândită în Uniune, iar 56% consideră că nivelul corupţiei în ţara lor a crescut în ultimii trei ani, potrivit unui recent eurobarometru.
În raportul anticorupţie din februarie, Comisia Europeană oferă o imagine clară a situaţiei pentru fiecare stat membru şi constată niveluri diferite de eficienţă, de la măsuri care au rămas doar pe hârtie şi probleme nerezolvate la politici care sunt în lucru sau rezultate concrete încurajatoare.
Aşadar, dezbaterea Euranet Plus de marți, de la Bruxelles, este o bună ocazie pentru a lămuri multe dintre aspectele luptei cu acest fenomen, cum ar fi: care sunt cele mai corupte state membre, ce domenii sunt cele mai afectate de corupţie, cât sunt de eficiente rapoartele anticorupţie ale Comisiei în a atrage atenţia asupra fenomenului şi de a fi un punct de plecare pentru noi măsuri de contracarare, ce ar trebui să facă ţările pentru a diminua corupţia în interiorul graniţelor şi pentru a descuraja extinderea sa peste frontiere, ce poate face Parlamentul European pentru a pune mai bine în aplicare legislaţia împotriva corupţiei.