Euranet Plus: Dezbatere din seria "Colţul cetăţeanului", la Bruxelles
Dezbatere din seria "Colţul cetăţeanului", organizată la Bruxelles de reţeaua de programe Euranet Plus.
11 Octombrie 2016, 10:42
Reţeaua de programe Euranet Plus organizează astăzi, la Bruxelles, o nouă dezbatere din seria "Colţul cetăţeanului".
Tema de astăzi este puterea iniţiativei cetăţeneşti europene.
Euranet Plus este un proiect de coproducţii radiofonice, la care participă 13 societăţi şi posturi de radio publice şi private din uniune, între care şi Radio România, şi în cadrul căreia se realizează emisiuni cu tematică europeană.
AUDIO: Agenda europeană.
Reţeaua de programe Euranet Plus organizează lunar dezbateri sub titulatura "Colţul cetăţeanului" cu scopul de a fi în permanenţă la curent cu preocupările cetăţenilor europeni.
În general, temele de discuţie sunt alese din raportul privind cetăţenia publicat de Uniunea Europeană în 2010 şi completat de mai multe ori, apoi în condiţiile în care, în fiecare an, cetăţenii adresează peste un milion de întrebări instituţiilor europene cu privire la aspectele legate de drepturile lor.
Dezbaterea se desfăşoară sub forma unei mese rotunde moderate de un jurnalist din reţeaua Euranet Plus, în care cetăţenii din ţările membre, mai ales tineri şi studenţi, adresează întrebări şi primesc răspunsuri de la europarlamentari.
Discuţiile pot fi urmărite în direct pe pagina de Facebook EuranetPlus, cei interesaţi având posibilitatea, de asemenea, de a interacţiona. Tema de astăzi este axată pe nevoia creşterii puterii iniţiativelor cetăţeneşti.
Participanţii la discuţii vor încerca să răspundă la întrebări de genul: ar trebui să fie mai puternice iniţiativele cetăţeneşti? Ce se poate face pentru a obliga Comisia Europeană să examineze mai rapid astfel de iniţiative şi să acţioneze în consecinţă.
Oare ar fi bine ca propunerile iniţiativei cetăţeneşti europene să devină obligatorii? O iniţiativă cetăţenească europeană este o invitaţie adresată Comisiei Europene de a propune legislaţie, pe probleme în care Uniunea Europeană are competenţa de a legifera.
O iniţiativă cetăţenească trebuie să fie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni comunitari, provenind din cel puţin şapte state membre din cele 28.
Pentru a lansa o iniţiativă cetăţenească trebuie să se formeze un comitet al cetăţenilor compus din cel puţin şapte cetăţeni europeni cu reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite.
Organizaţiile nu se pot implica în organizarea iniţiativelor cetăţeneşti.
Totuşi, ele pot promova sau susţine iniţiative, cu condiţia să o facă în condiţii de transparenţă totală.