Economia socială, pilon important al economiei europene
La Strasbourg se desfăşoară un eveniment european interactiv de amploare, care vizează antreprenoriatul social și economia socială.
Articol de Arina Petrovici, 17 Ianuarie 2014, 11:56
Abordarea aleasă de organizatori – Comisia Europeană şi Comitetul Economic și Social European – este bazată pe colaborare și participare.
Economia socială este un pilon important al economiei europene, reprezentând aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii.
Peste 11 milioane de oameni, adică 4,5% din populația activă a blocului comunitar, au un loc de muncă în economia socială.
Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, una din patru noi întreprinderi înființate în fiecare an este o întreprindere socială. Iar în Franța, Finlanda și în Belgia – una din trei.
Audio: Economia socială, pilon important al economiei europene.
Cei care investesc în economia socială sunt interesaţi de impactul asupra societății, mai degrabă decât de a genera profit pentru proprietari și pentru acționari.
De exemplu, ei oferă locuri de muncă pentru grupurile defavorizate, promovând incluziunea socială și sporind solidaritatea în economie.
Însă, aceştia deplâng faptul că se confruntă cu provocări majore și cu un mediu concurențial inechitabil.
În aceste condiţii, Comisia Europeană şi Comitetul Economic și Social European au decis să analizeze, la conferinţa de la Strasbourg, alături de cei implicaţi în economia socială, problemele cu care se confruntă şi să identifice calea de urmat pentru sectorul antreprenoriatului social.
Având în vedere că, în prezent, în Uniunea Europeană, marea bătălie se dă pe terenul creșterii economice și al ocupării forței de muncă, Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, şi-a exprimat convingerea că nicio performanță economică durabilă nu poate exista fără coeziune socială. Iar economia socială – a explicat el – este parte integrantă a noului model de creștere economică.
Michel Barnier a mai spus că întreprinderile sociale sunt inovatoare, dinamice, generează locuri de muncă, iar Comisia Europeană este hotărâtă să creeze "un ecosistem" care să le încurajeze să se dezvolte în continuare.
La rândul său, László Andor, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a subliniat că întreprinderile sociale oferă sute de exemple de reușită, care arată în ce fel Europa își poate îmbunătăți modelul de afaceri, punând accentul mai mult pe sporirea bunăstării oamenilor și mai puțin pe obținerea unui câștig financiar maxim.
Nu în ultimul rând, președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse, a apreciat că activitatea esenţială a Europei ar trebui să fie solidaritatea activă și elaborarea de politici comune puternice, mai ales în antreprenoriatul social.
Amintim că evenimentul de la Strasbourg are loc în contextul Strategiei Uniunea Europeană 2020, şi al Inițiativei pentru antreprenoriatul social, lansată acum doi ani.
Este vorba de un plan de acțiune vizând consolidarea cadrului pentru antreprenoriatul social, prin îmbunătățirea accesului la finanțare, sporirea vizibilității sectorului și creșterea gradului de sensibilizare a factorilor de decizie politică în ceea ce privește nevoile întreprinzătorilor din domeniul economiei sociale.
A #Strasbourg pour dialoguer avec 2000+ entrepreneurs & représentants société civile #EntreprenariatSocial@SocEntEUpic.twitter.com/hfzwuE7uD4
— Michel Barnier (@MBarnierEU) January 16, 2014