Domeniile care vor primi finanţare în programul Orizont 2020
Comisia Europeană anunţă miercuri domeniile care vor primi finanţare în primii doi ani ai noului program de cercetare şi inovare Orizont 2020.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Decembrie 2013, 12:48
Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, va trece în revistă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, posibilităţile de finanţare oferite cercetătorilor, universităţilor şi întreprinderilor.
Noul program de cercetare al Uniunii Europene se concentrează pe obţinerea de rezultate atât la nivel societăţii, cât şi al economiei, astfel încât vor fi încurajate acele proiecte care pun accent pe aspectele cele mai importante pentru cetăţeni: stimularea creşterii economice, crearea de noi locuri de muncă şi găsirea unor soluţii la problemele societăţii.
În următorii doi ani va fi acordată finanţare pentru proiectele transfrontaliere de cercetare, deschise parteneriatelor internaţionale; parteneriatele public-privat şi public-public care urmăresc obiective specifice, cum ar fi dezvoltarea unor medicamente noi sau a vehiculelor pe bază de hidrogen.
Audio: Domeniile care vor primi finanţare în programul Orizont 2020.
Vor fi de asemenea încurajate proiectele de cercetare de frontieră implementate de oameni de ştiinţă de rang mondial sau de tineri cercetători aflaţi la început de carieră, proiectele iniţiate de întreprinderile mici în baza unor granturi sau prin finanţare indirectă Fondurile europene pentru cercetare pot fi accesate, în cele mai multe cazuri, prin participare la cereri competitive, publicate pe un site special, Portalul participanţilor.
Cererile sunt evaluate de experţi independenţi.
Orizont 2020 îşi propune să sprijine întregul lanţ al inovării - de la apariţia unei idei strălucite pînă la munca în laborator şi intrarea pe piaţă, contribuind astfel la competitivitatea pe termen lung a Europei.
Orizont 2020 va finanţa, de asemenea, proiecte care îşi propun să încurajeze dezbaterile despre rolul ştiinţei în societate şi să ofere stimulente regiunilor europene cu performanţe scăzute, în vederea consolidării bazei lor ştiinţifice.
Orizont 2020 este, de altfel, cel mai mare program-cadru de cercetare al Uniunii Europene de până acum, cu un buget de aproximativ 80 miliarde de euro pentru următorii 7 ani.
Programul a fost lansat la începutul lunii octombrie la Bucureşti, în prezenţa comisarului European pentru inovare.
Prin acest program european, cercetătorii români vor putea aplica pentru a obţine finanţare pentru propriile proiecte, urmând să primească şi un bonus financiar.
Vor putea fi finanţate şi proiecte de cercetare care ar urma să fie realizate cu laserul de la Măgurele, după construirea acestuia.