Dezbatere pe tema relaţiei Uniunea Europeană-Elveţia
Dezbaterea a fost cerută de grupul liberalilor şi democraţilor europeni, ALDE, la iniţiativa eurodeputatei Renate Weber.
Articol de Victor Gheorghe, 26 Februarie 2014, 11:02
În Parlamentul European are loc, miercuri, o dezbatere pe tema relaţiei Uniunea Europeană - Elveţia.
Dezbaterea a fost cerută de grupul liberalilor şi democraţilor europeni, ALDE, la iniţiativa eurodeputatei Renate Weber.
"Ani de zile ne-am bătut mult prea mult pentru dreptul la liberă circulaţie în Uniunea Europeană pentru ca să acceptăm ca acest drept să fie încălcat de o ţară care are acorduri privilegiate cu UE. Cineva nu poate să fie doar beneficiar ci trebuie în egală măsură să respecte şi obligaţiile.
Audio: Dezbatere pe tema relaţiei Uniunea Europeană-Elveţia.
"Cu atât mai mult cred că o dezbatere în plen este importantă şi bine venită cu cât practic noi am reafirmat tocmai aceste valori fundamentale ale UE în contextul în care partide extremiste sau nu neapărat extremiste dar de dreapta au salutat voios rezultatul referendumului din Elveţia. Nu, eu cred sincer să Uniunea are nişte valori fundamentale şi aceste valori fundamentale trebuie apărate până la capăt", a spus Renate Weber.
Vot pentru limitarea imigraţiei în Elveţia
La 9 februarie 50,3% dintre alegătorii elveţieni s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţii în cadrul unui prediscit organizat la iniţiativa Partidului Naţionalist Populist condus de Christoph Blocher.
Imediat, Comisia europeană a reacţionat, spunând că acest rezultat încalcă principiul liberei circulaţii între Uniune şi Elveţia.
Ca o primă măsură de răspuns la 10 februarie Uniunea Europeană a suspendat negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate în această ţară, însă lucrurile nu s-au oprit aici.
La o săptămână după referendumul cu pricina, guvernul elveţian a refuzat să semneze acordul de piaţă liberă a muncii cu Croaţia.
Ţările ajunsese la o înelegere în acest sens, anul trecut, după ce Croaţia a devenit membră oficială a Uniunii Europene.
Ulterior autorităţile elveţiene au declarat că obligaţia luată de a semna acest acord a devenit invalidă în urma referendumului.
Bruxellesul a reacţionat şi de această dată, considerând măsura ca fiind discriminatorie faţă de cetăţenii croaţi.
În consecinţă, Comisia Europeană a anunţat suspendarea negocierilor care vizau participarea Elveţiei la programul european de cercetare Orizont 2020 şi la programul de schimb de studenţi Erasmus care au legătură cu libera circulaţie a persoanelor.