Dezbatere pe tema politicilor europene în domeniul IMM-urilor
Comitetul Economic şi Social European organizează, astăzi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema politicilor europene în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii.
06 Februarie 2017, 11:14
Comitetul Economic şi Social European organizează, astăzi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema politicilor europene în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii.
Obiectivul principal al discuţiilor este să reliefeze cât de eficiente sunt politicile europene în acest domeniu şi să identifice metode prin care acestea pot fi îmbunătăţite. Se va vorbi, de asemenea, despre oportunităţile şi provocările viitoare ale IMM-urilor.
AUDIO: Agenda europeana.
Vor lua cuvântul reprezentanţi la nivel înalt din diverse instituţii, organizaţii sociale şi alte părţi implicate în acest domeniul de activitate, din toate statele membre ale Uniunii Europene, care vor avea ocazia de a face schimb de experienţe.
Dezbaterea face parte din procesul de pregătire a unei opinii asupra eficienţei politicilor europene în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, pe care o va prezenta Consiliul Economic şi Social European.
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii reprezintă 99 % dintre întreprinderile din Uniunea Europeană.
Acestea asigură două treimi dintre locurile de muncă din sectorul privat și contribuie cu mai mult de jumătate din valoarea adăugată totală creată de întreprinderile din Uniune.
Nouă din zece IMM-uri sunt de fapt microîntreprinderi cu mai puțin de 10 angajați. Până acum s-au adoptat diverse programe de acțiune pentru sprijinirea IMM-urilor, printre care se numără și Inițiativa în favoarea întreprinderilor mici, care reunește toate aceste programe și vizează crearea unui cadru strategic cuprinzător.
Programele Orizont 2020 și COSME au fost la rândul lor adoptate în scopul creșterii competitivității IMM-urilor prin cercetare și inovare și al facilitării accesului acestora la finanțare.
De multe ori, piețele financiare nu reușesc să asigure finanțarea necesară pentru IMM-uri.
În ultimii ani, s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește îmbunătățirea disponibilității finanțării și a creditelor pentru IMM-uri prin acordarea de împrumuturi, prin garanții și prin capitalul de risc, iar instituțiile financiare europene – Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții – și-au intensificat operațiunile în materie de IMM-uri.
De multă vreme, politica uniunii în materie de ajutoare de stat prevede condiții favorabile pentru IMM-uri, ținând seama de dificultățile speciale cu care se confruntă acestea din cauza dimensiunilor lor.