Delegaţie a Parlamentului European în vizită în Grecia
Delegaţia Parlamentului European va avea discuţii cu privire la priorităţile preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2014.
Articol de Arina Petrovici, 26 August 2013, 15:09
O delegaţie a Parlamentului European începe luni o vizită de două zile la Atena, în cadrul căreia va avea întrevederi cu membri ai Guvernului şi ai Parlamentului Greciei, dar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile.
Vizita va prilejui, totodată, discuţii cu privire la priorităţile preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2014.
Delegaţia formată din nouă europarlamentari şi condusă de preşedintele Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor din Parlamentul European consideră că Grecia va prelua preşedinţia semestrială a Uniunii Europene într-un moment de maximă importanţă, având în vedere că următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în timpul mandatului elen din prima jumătate a anului 2014.
Astfel, membrii Parlamentului European vor fi interesaţi, în discuţiile cu autorităţile de la Atena, de pregătirea terenului pentru aplicarea unei serii de legi europene, de susţinere a pieţei comune şi de asigurarea unei poziţii unitare în ce priveşte dezvoltarea, locurile de muncă şi – în consecinţă – beneficiile cetăţenilor Uniunii Europene.
Audio: Delegaţie a Parlamentului European în vizită în Grecia.
Recent, premierul Antonis Samaras a convenit, la Atena, cu omologul său italian Enrico Letta, ca Grecia şi Italia – care va asigura preşedinţia Uniunii în partea a doua a anului 2014 – să-şi transforme mandatele într-un an întreg de agendă comună.
Perspectivele cooperării sunt considerabile, mai ales că, începând de anul viitor, noi instrumente europene vor genera efecte – a explicat premierul Samaras, evidenţiind faptul că rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Mediterană vor transforma regiunea într-o importantă sursă de energie în următorii ani.
O altă poziţie comună legată de energie vizează valorificarea resurselor din Marea Ionică şi Marea Adriatică.
Ocuparea forţei de muncă, competitivitatea şi investiţiile vor fi, la rândul lor, puncte importante pe agenda comună elenă şi italiană a Uniunii – observa şi premierul Enrico Letta.
Potrivit acestuia, Italia va avea beneficii de pe urma ieşirii Greciei din criză şi a recomandat acestei ţări să urmeze cu stricteţe calendarul implementării programului său de convergenţă.
Premierul Letta a subliniat că este foarte importantă recucerirea încrederii investitorilor şi evitarea unei noi crize.
El a mai spus că, pentru mediul de afaceri italian, procesul de privatizare din Grecia reprezintă un mare interes.
Cei doi prim-miniştri urmează să se reîntîlnească la Roma, luna viitoare, prilej cu care vor pune la punct mai multe detalii ale agendei lor europene comune.