Conferinţă pe tema stimulării investiţiilor în transport, la Bruxelles
Conferinţa se încadrează în agenda Comisiei Juncker, ale cărei priorităţi sunt întărirea creşterii economice, majorarea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă.
22 Octombrie 2015, 11:36
La Bruxelles va avea loc, joi, o conferinţă la nivel înalt pe tema stimulării investiţiilor în transport.
Dezbaterea va avea loc în contextul punerii în aplicare a politicii reţelelor transeuropene de transport potrivit Mecanismului de Conectare a Europei.
Discuţiile de la Bruxelles se vor axa pe găsirea metodelor de creştere a investiţiilor în proiectele de infrastructură în transporturi pentru a realiza reţele de transport europene, care sunt principalele motoare ale creşterii economice pe termen lung.
Conferinţa se încadrează în agenda Comisiei Juncker, ale cărei priorităţi sunt întărirea creşterii economice, majorarea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă.
Audio: Agenda europeana. Euranet plus.
Potrivit Comisarului european pentru transport, Violeta Bulc, la această reuniune se va discuta despre înlăturarea barierelor şi atragerea finanţării private în investiţiile în transport pe termen lung, care constituie baza esenţială pentru creşterea competitivităţii Uniunii Europene la nivel mondial, şi a coeziunii sociale şi teritoriale a statelor sale membre.
Conferinţa va reuni toate părţile interesate din sectorul financiar, investitorii instituţionali pe termen lung, autorii de proiecte, serviciile de consultanţă specializate în economia transporturilor, reprezentanţi la nivel înalt implicaţi în planificarea şi finanţarea infrastructurii europene şi naţionale de transport, precum şi reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, care va juca un rol deosebit de important în implementarea proiectelor prin intermediul Fondului European pentru Investiţii Strategice.
Discuţiile se vor concentra asupra acestui fond şi a sinergiei sale cu Mecanismul de Conectare a Europei, mai ales pe creşterea finanţării proiectelor prin intermediul instrumentelor financiare şi pe asigurarea asistenţei tehnice pentru pregătirea proiectelor.
Mecanismul de conectare a Europei a fost înfiinţat pentru a finanţa proiecte care să elimine verigile lipsă din reţelele de transport, energetice şi digitale ale Europei.
De asemenea, datorită acestui mecanism, economia Europei va deveni mai ecologică prin promovarea unor moduri de transport mai curate, a conexiunilor în bandă largă de mare viteză şi prin facilitarea utilizării energiei regenerabile, în conformitate cu Strategia Europa 2020.